Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utvärdera Blanks ledarskapsförmåga

Torbjörn Edlund redovisar åtta punkter för ett gott ledarskap

Annons

I samband med att Carina Blank och Per Johansson aviserade att de kommer att avgå som kommunalråd i Gävle uttalade sig Blank om ledarskap.

Intressant! Jag har ingen annan erfarenhet av Blanks ledarskap än den som synts i spalterna. Jag lyssnade också på henne när hon en gång höll föredrag på Rotary. Väldigt spretigt och med stor förbättringspotential när det gäller framförandet.

När det gäller ledarskap tror jag att vi har olika uppfattning, särskilt med tanke på hur Blank hanterat den delen av sin politiska gärning.

Eftersom Carina Blank deklarerat att man skall lyfta fram det som är positivt och hålla inne med det som uppfattas som negativt så är det väl bäst att bara lägga fram min egen syn på bra ledarskap. Sen är det upp till läsaren att bedöma om det är bra idéer eller om man har en egen uppfattning eller om de kanske tycker att Blanks och Johanssons ledarskap är bäst.

Man kan dela in ledarskap i olika delar och det finns säkert fler om man skulle tänka efter riktigt noga. Men här följer i alla fall några viktiga punkter

1. Visionär

En bra ledare har visioner och kan också förmedla dem till sin personal, kommuninnevånare mm så att man både förstår, accepterar och är beredd att kämpa för den gemensamma visionen. Vilka är Blanks och Johanssons visioner?

2. Transparens

Öppenhet om vad som försiggår, information om vad som sker och vad som kommer att hända är ett signum för en bra ledare. Om ledaren till exempel varit på en konferens eller studieresa redovisar man sina nyvunna erfarenheter och hur de kan vara till nytta för organisationen.

3. Ansvar

En bra ledare är tydlig med att ta sitt ansvar och skyller inte på sina medarbetare när det krisar, åtminstone inte utåt.

4. Sanning

En bra ledare talar alltid sanning, åtminstone så länge sanningen inte riskerar att skada organisationen. En bra ledare far aldrig med dimridåer eller osanningar för att skydda sig själv.

5. Förändringar

En bra ledare informerar om förestående förändringar så att övriga i organisationen är beredda på vad som kommer att hända, särskilt om det gäller negativa förändringar så att man förstår varför man fattar ett visst beslut.

Till exempel om man tvingas höja kommunalskatten borde man redovisa vilka löpande kostnader som driver upp skatten. Att bara hänvisa till en rad investeringskostnader är inte tillräckligt. En investering kan vara både kostnadsbesparande och fördyrande. Gävleborna borde ha blivit informerade om både kostnader (finansiella, underhåll, drift, med mera) och eventuella intäkter. Det är väl driftskostnaderna som driver på skattehöjning och inte investeringskostnaderna?

6. Ödmjukhet

En bra ledare är ödmjuk och accepterar även negativ kritik. En bra ledare tar till sig av kritiken eller besvarar den med ödmjukt sinne. Man säger inte till sina medarbetare eller kommuninnevånare att hålla käften!

7. Medvetenhet

En bra ledare är medveten om vilka som utsett henne eller honom. En bra ledare är också medveten om att stödet från personal eller kommuninnevånare gör ledarskapet lättare. En bra ledare jobbar för sina uppdragsgivare och inte för egen räkning!

8. Utveckling

En bra ledare är medveten om vilka faktorer som utvecklar organisationen. En bra ledare är också positiv till och uppmuntrar att personal eller kommuninnevånare kommer med synpunkter på förbättringar.

Sen är det en ytterligare en faktor som jag har svårt att konkretisera, men som är av vital betydelse för Gävles utveckling: ett bra företagsklimat!

Det verkar tydligt att varken Blank, Johansson eller någon av deras företrädare har en blekaste aning om hur man åstadkommer ett bra företagsklimat och än mindre förstår vad det är. Gävle har ända sedan de första mätningarna huserat på den nedre tredjedelen på rankingen av Sveriges kommuner. Man har till och med gjort egna mätningar som visat på samma resultat, något man inte varit särskilt transparent med. Ett bra företagsklimat får företagen att växa bättre, helt enkelt!

Jag överlåter därför till läsaren att bedöma om Carina Blank och Per Johansson varit bra ledare eller inte. Och låt din åsikt bli synlig i nästa års val!

Torbjörn Edlund

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons