Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfriheten är hotad och hotet kommer från regeringen

Ardalan Shekarabi med flera hävdar att valfriheten inom vården och omsorgen är här för att stanna. Det önskar jag att den är därför att det är den som ger våra äldre möjligheten att välja bort hemtjänst som inte är tillräckligt bra. Eller ger undersköterskan fler arbetsgivare än kommunen och landstinget att välja på, skriver Håkan Tenelius, näringspolitisk chef, Vårdföretagarna

Annons

Men valfriheten är hotad och hotet kommer från Ardalan Shekarabi och resten av regeringen.

Debatt: Elever och äldres välfärd framför vinstjakt

För att det ska finnas valfrihet måste det finnas alternativ. Men med det vinsttak som regeringen tillsammans med Vänsterpartiet nu går fram med är blir det omöjligt för alternativen att överleva.

Enligt redovisningsbolaget PWC skulle förslaget om vinsttak få absurda konsekvenser. En fjärdedel av företagen skulle tvingas gå med förlust. Åtta av tio skulle inte tillåtas gå med mer än två procent vinst. Det gör det omöjligt för en verksamhet att skapa förutsättningar att klara sämre tider och utveckla verksamheten.

Det stämmer inte heller som Ardalan Shekarabi skriver att villkoren för medarbetare i privat vård och omsorg är sämre än i kommunal och landstingsdriven. Faktum är att en högre andel är nöjda med lönen, upplever att de hinner med arbetsuppgifterna inom ordinarie arbetstid och de är friskare.

Socialdemokraterna bygger inte välfärden stark genom att erodera den femtedel som utförs i privat regi. Välfärden tas på allvar först när riktiga lösningar presenteras, såsom hur vi ökar transparensen, och följer upp och mäter kvaliteten. Så lyfter vi hela välfärden.

Håkan Tenelius

näringspolitisk chef, Vårdföretagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons