Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför sa ni nej till vegetarisk dag i skolan?

/
  • Vegetariskt behöver inte vara tråkigt, vad sägs om pannkaka, pizza eller pasta? skriver Kerstin Röstlund.

Annons

Alliansen och SD i Utbildningsnämnden sa nej till en helt vegetarisk matdag i veckan i Gävles kommunala förskolor och skolor. Varför? När det finns så många argument för, skriver Kerstin Röstlund, MP.

Vegetariskt är nyttigt, gott, billigt och mättande. Det behöver inte vara tråkigt, vad sägs om pannkaka, pizza eller pasta?

Det minskar risken för cancer, diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar. Två tredjedelar av all antibiotika i världen går till djuruppfödning. Det leder till att bakterier utvecklar resistens så att antibiotikan till sist inte kommer att hjälpa vid de enklaste sår.

Att producera ett kilo kött ger samma mängd utsläpp som 25 mils bilkörning. Det krävs minst tio gånger så mycket mark för djuruppfödning, som odling av vegetabilier med motsvarande närings- och energiinnehåll. Likartat förhållande gäller vattenåtgången.

Vi har ökat vårt köttätande med 40 procent sedan 1990. Men försäljningen av vegetariska livsmedel ökar rekordartat i landet och enligt Ungdomsbarometern äter nära två tredjedlar i åldern 18-29 år mindre kött nu än för ett år sedan. Borde inte vi i Gävle, som vill bli en av de bästa miljökommunerna, vara med på den trenden?

I läroplanen för förskolan och grundskolan finns många frågeställningar om miljö och klimatpåverkan. En vegetarisk dag vore ett ypperligt tillfälle för pedagoger att diskutera dessa frågor.

Borde inte vi i Gävle medverka till en bättre miljö och hälsa för de viktigaste vi har, nämligen barnen? Borde de inte få chansen att själva medverka till en bättre framtid?

Varför sa ni nej?

Kerstin Röstlund, MP

ledamot i utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons