Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför ska EU styra vår energipolitik?

I dag den 7 april besöker EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark, M, Gävle. Här kräver han besked om Socialdemokraternas energipolitik.

Annons

Socialdemokraterna bör ge besked om de vill ha en svensk energipolitik som värnar den svenska energiintensiva industrin. I sin plattform inför Europavalet klargör Stefan Löfven och Marita Ulvskog att de vill att EU ska detaljstyra svensk energipolitik.

Förutom att detta blir ett ingrepp i riksdagens rätt att besluta om energipolitiken innebär det också ett så detaljerat krav på utvecklingen av förnyelsebara energikällor att det förutsätter avveckling av kärnkraft.

För oss moderater är det självklart att den europeiska klimatpolitiken ska ha som mål att minska koldioxidutsläppen med minst 40 procent. Därmed kan vi visa andra länder och regioner i världen att en ambitiös klimatpolitik kan förenas med ekonomisk tillväxt och teknisk utveckling.

Men Socialdemokraterna vill inte ha ett överordnat och prioriterat mål för att minska utsläppen. De vill i stället detaljreglera energieffektivisering i Bryssel, inte bara när det gäller vilka mål som vi ska sätta utan också hur det ska gå till i varenda del av Sverige.

De vill dessutom att EU ska sätta ett bindande mål för förnyelsebara bränslen vilket innebär att målet för Sverige sätts så högt att det förutsätter att klimatvänlig och billig kärnkraft måste avvecklas. Det gemensamma målet förutsätter nämligen att länder som Sverige tar på sig en större börda.

Det innebär att EU styr över den svenska energipolitiken med detaljerade mål att de tvingar fram en avveckling av billig kärnkraftsel. I stället kommer elpriset att bestämmas av de förnyelsebara energikällorna med väsentligt högre priser.

Självklart slår detta mot en redan hårt utsatt svensk energiintensiv industri. Det handlar om drygt 400 000 jobb, främst i de delar där arbetsmarknaden i övrigt är begränsad. Varför ska EU detaljstyra svensk energipolitik?

Varför ska EU-beslut tvinga fram högre elpriser utan att det minskar koldioxidutsläppen? Varför ska inte målet att minska utsläppen vara överordnat och hanteras av Sverige och andra medlemsstater utifrån skilda förutsättningar? Varför ska svenska jobb hotas för att S vill detaljstyra i Bryssel? Varför inte låta Sveriges riksdag fatta beslut om den svenska energipolitikens utveckling?

Gunnar Hökmark

moderaternas förstanamn vid årets EU-val

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons