Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är inte ett steg närmare i Gävle

Annons

I dag är vi inte ett steg närmre anonyma tentor än för ett år sedan. Detta är oacceptabelt! skriver kårstyrelsen för Gefle Studentkår.

Vid majoriteten av Sveriges högskolor och universitet används i dag anonyma salstentor. Det innebär att du som student får en kod tilldelad vid tentamenstillfället som byts ut mot ditt namn när du lämnar in tentan.

Detta betyder att läraren bedömer din tenta enbart på det som är skrivet på pappret och inget annat. Det blir en rättssäker process där bedömningen endast görs på faktiskt resultat och där etnicitet, sexuell läggning, politiska åsikter eller eventuella konflikter och relationer mellan lärare och student inte kan på verka. Du blir bedömd på din kunskap, inget annat.

På de flesta lärosäten i landet tillämpas anonyma tentor sen nära tio år tillbaka, det är numera en självklarhet, men inte i Gävle. När vi möter andra kårer och studenter är förvåningen stor över att vi fortfarande inte har det vid Högskolan i Gävle.

Vi förvånas lika mycket över att utvecklingen här inte kommit längre.

I juni 2011 togs ett beslut från rektor att samtliga akademier till våren 2012 ska ha infört anonyma tentor. Det löftet sprack och ursäkter gavs.

Förra årets startades en namninsamling av Gefle Studentkår som inte ens hann lämnas in. Ett nytt löfte gav från Högskolan i Gävle att anonyma tentor ska finnas vid alla akademier i december 2014. Det var ett tydligt krav som sattes. Det löftet sprack också.

I dag är vi inte ett steg närmre anonyma tentor än för ett år sedan. Detta är oacceptabelt!

Den här frågan har skjutits åt sidan med den ena ursäkten efter den andra i flera år. Nu vill vi inte ha fler ursäkter, vi vill ha resultat!

Detta är en fråga om rättsäkerhet för studenter. Studenters rätt att bli rättvis bedömda, rätten att inte behöva oroa sig över ett betyg på grund utav tidigare händelser, rätten att bli bedömd endast på kunskap.

Vi på Gefle Studentkår arbetar alltid för studenternas bästa. När lärosätet inte prioriterar frågor för studenternas bästa är det dags att börja agera!

Gefle Studentkår

kårstyreslen med Cult&Co, Hälso- och idrottsprofilen, PA-föreningen, Gavlecon, Pedagogerna i Gefle, Vård- och omsorg i X-län och Gefleteknologerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons