Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi lägger ner våra röster

/

Annons

Den politiska situationen i Gävle är speciell i flera avseenden, skriver Richard Carlsson, SD.

I höstas var det första gången under Sverigedemokraternas åtta år i Gävle kommunfullmäktige som Alliansen avstod från att lägga en egen budget.

Senaste åren har visserligen Alliansens budgetdokument främst bestått av att i korta ordalag, på några få sidor, övergripande beskriva vilken politik de vill föra. Någon möjlighet att gräva sig djupare ner deras politik har saknats.

Genom medias rapporteringar framgick att Alliansen och de rödgröna var mycket nära en uppgörelse om hur de gemensamt skulle styra Gävle, det politiska var de överens om men de tvistade om de höga arvoderade ordförandeposterna.

Likstämmigheten i deras politik var så stark att Alliansen valde att avstå från att lägga en egen budget varför hela budgetdebatten och omröstningen handlade om att anta eller rödgrön-Alliansbudget eller Sverigedemokraternas förslag till budget.

Sverigedemokraterna har en stark vågmästarroll som tredje största parti och åtta mandat i fullmäktige och vi försökte få till samtal med båda blocken efter valet 2014 men möttes av kalla handen. I valet av ordförande till kommunstyrelse och nämnder valde vi därför att lägga ner våra röster, i stället för att aktivt välja ett parti som skulle få posten.

Vi hade exempelvis kunnat avgöra om Socialdemokraterna eller Folkpartiet skulle få posten, men för oss har det ingen avgörande betydelse då vi som vågmästare, oavsett partitillhörighet på ordföranden, är de som avgör i frågor där Alliansen och de rödgröna ej nått konsensus.

Ordförandens roll i sammanhanget saknar politisk betydelse och vi såg ingen anledning att aktivt gå in och avgöra om det är en folkpartist eller en socialdemokrat som ska arvoderas med 30 500 kronor för ett arbete på halvtid.

Därför kommer Sverigedemokraterna i dag att avstå från att rösta i valet av ordförande till bolagen och i stället låta den politiskt enade Rödgröna-Alliansen träta om vem som ska få de högsta arvoderade posterna.

Sverigedemokraternas fritidspolitiker är fortfarande de som i många ärenden kommer att avgöra utfallen i omröstningarna i respektive bolag.

Sverigedemokraterna är Gävles enda riktiga oppositionsparti, med ett eget budgetförslag som skulle ge ökade medel till trygghet och välfärd.

Richard Carlsson, SD

kommunalråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons