Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste jobba gemensamt för att lyfta Gävle som skolkommun

/

Vi måste gemensamt jobba för att lyfta Gävle som skolkommun. Det visar Lärarförbundets ranking Bästa skolkommun 2017. Gävle kommun hamnar långt ned i rankningen, först på plats 166 bland landets 290 kommuner, skriver Tony Wärefors.

Annons

Den punkt som har försämrats i högst grad jämfört med de senaste två åren är andelen friska lärare. På det kriteriet har Gävle kommun rasat 103 placeringar sedan 2016.

Vi är glada att Gävle kommun har lyssnat på Lärarförbundet och att vi nu inlett ett samarbete med syfte att rensa bland lärarnas arbetsuppgifter. Frisk personal som orkar ett helt yrkesliv är enormt viktigt.

Ett annat kriterium där Gävle hamnar långt ner i resultaten, på plats 229, är andelen elever som är godkända i alla ämnen i årskurs 9. Vi lärare är nyckeln till att förbättra elevernas kunskapsresultat. Gävle har duktiga lärare och skolledare med stort driv och engagemang, men skolan i Gävle kommun måste prioriteras högre.

Det som skiljer vår kommun från de topplacerade kommunerna i rankingen är att där har kommunledningarna på allvar bestämt sig för att sätta skolan först. Det borde vi i Gävle också kunna göra.

För det första behöver vi lärare och skolledare få en rimlig arbetsbelastning. Får vi ägna oss mer åt elevernas lärande, så kommer resultaten att bli bättre. Vi lärare ska inte tvingas laga möbler och vara administratörer. Rensa bort all onödig administration som bara stjäl lärartid från eleverna idag. Låt oss lärare vare lärare, helt enkelt.

För det andra måste lärare och skolledare ha konkurrenskraftiga löner. Lärarlönerna har länge släpat efter andra akademikerlöner. Det här håller inte om Gävle kommun ska vara en attraktiv skolarbetsgivare. I lärarbristens spår slåss kommunerna om de behöriga lärare som finns.

Det är även svårt att rekrytera skolledare, antalet sökande till lediga tjänster är få. Därför måste politikerna här i Gävle ge våra skolledare möjlighet att erbjuda bra löner för att behålla och rekrytera behöriga lärare.

Vi ser fram emot att tillsammans med Gävle kommun jobba för att vi nästa år ska bli Bästa skolkommun.

Tony Wärefors

vice ordförande Lärarförbundet Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons