Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste skydda skyddsombuden

/
  • Genom att utbilda skyddsombud hjälper facket arbetsgivarna med att skapa en bra arbetsmiljö. Både företagen och de anställda tjänar alltså de fackliga skyddsombudens arbete, skriver debattörerna.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv vill minska fackens medlemmars inflytande över arbetsmiljön. Skyddsombud ska kunna utses utan facklig inblandning och regionala skyddsombud ska avskaffas. Vi i IF Metall säger blankt nej till det, skriver Patrik Bossen och Renate Almén.

Annons

Debatt: Så får vi bättre arbetsmiljö

Arbetet för en god arbetsmiljö är viktigt för att människor ska må bra, både på jobbet och på fritiden. Statistiken visar tyvärr att stressen och pressen i arbetslivet går ut över de anställda.

Arbetsmiljöverkets rapport om arbetsorsakade besvär 2016 visar på arbetsmiljöproblem inom industrin. I yrkesgruppen gjutare, svetsare och plåtslagare med flera har över 35 procent haft besvär som orsakats av arbetet under de senaste 12 månaderna. Det är en klar ökning sedan 2014.

När verkligheten ser ut så här är de fackliga skyddsombuden oerhört viktiga. De har kunskap om de anställdas vardag på jobbet, är naturliga att vända sig till när det blir problem och kan göra skillnad för att de har en stark facklig organisation i ryggen.

Särskilt viktiga för arbetsplatser som saknar egna skyddsombud är de regionala skyddsombuden. De går skyddsronder tillsammans med anställda och arbetsgivare och ser till att arbetsmiljön är bra för alla.

I dag har IF Metall 327 regionala skyddsombud, varav elva i IF Metall Gävleborg. Under 2016 gjorde de sammanlagt 326 besök på arbetsplatser inom IF Metall Gävleborg.

Svenskt Näringsliv vill avskaffa de regionala skyddsombuden och överföra deras viktiga arbete till rådgivare kopplade till Arbetsmiljöverket. I värsta fall kan det leda till att fysiska besök ersätts av telefonrådgivning. Det vore en klar sänkning av kvaliteten på arbetsmiljöarbetet.

En av fördelarna med den svenska modellen är att arbetsgivarna och facket samarbetar om arbetsmiljön, i stället för att lämna över ansvaret till staten. Genom att utbilda skyddsombud hjälper facket arbetsgivarna med att skapa en bra arbetsmiljö. Både företagen och de anställda tjänar alltså de fackliga skyddsombudens arbete.

Fackens och arbetsgivarnas samarbete för en bra arbetsmiljö måste utvecklas – inte avvecklas!

Patrik Bossen

regionalt skyddsombud

Renate Almén

ordförande IF Metall Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons