Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi säger nej till Gavlegårdarnas försäljning

/
  • Att Gavlegårdarna ska sälja lägenheter är ideologi, skriver Vänsterpartiet.

Det betyder att det på sikt blir svårare för kommunen att ta sitt bostadsförsörjningsansvar. Att sälja 803 gemensamt ägda lägenheter för att bygga 170 nya är ju också en fullständigt orimlig logik i längden, skriver Vänsterpartiet.

Annons

Vänsterpartiet motsätter sig de planerade försäljningarna av Gavlegårdarnas lägenheter. Sedan det blev klart vilka lägenheter som ska säljas har flera personer i media uttryckt sig om att det fel och dåligt att sälja.

Debatt: Underhållet blir sämre och hyresgästerna blir missnöjda

Flera gånger är det Gavlegårdarnas vd som har svarat dessa insändare. Vänsterpartiet Gävle undrar varför.

Försäljningen är ju en ideologisk försäljning. Beslutet är taget av politiker som vill privatisera så mycket av kommunens verksamhet som det går.

Argument om framtida räntehöjningar är endast svepskäl som aldrig underbyggts med till exempel hur sannolik en sådan höjning är. Argument om att sälja för att ha råd att bygga är att inte vilja se till andra möjligheter till finansiering av nya bostäder, det behöver inte ske genom att kommunen urholkar allmännyttan.

Om delar av Gavlegårdarnas bestånd säljs så är det inte nybyggda och nyligen renoverade lägenheter med relativt höga hyror utan i stället lägenheter ur det äldre beståndet med hyror som många har råd att betala som skulle bli aktuella för försäljning.

Det betyder att det på sikt blir svårare för kommunen att ta sitt bostadsförsörjningsansvar. Att sälja 803 gemensamt ägda lägenheter för att bygga 170 nya är ju också en fullständigt orimlig logik i längden.

Aldrig någonsin är det någon som ställer frågorna kring syftet med en allmännytta eller tänker tanken att hyresgäster till och med valt Gavlegårdarna som hyresvärd på grund av sitt ägandeskap.

I det allmännyttiga syftet som ett kommunalt bostadsföretag har ingår även ett samhällsansvar att erbjuda hyresgästerna inflytande. Hur har hyresgästernas inställning kommit fram? Vänsterpartiet Gävle anser att hyresgästerna bör tillfrågas inför den här typen av principiella förändringar.

Svaren borde därför lämnas av högsta ansvarig politiker som stödjer beslutet. Gavlegårdarnas vd har ju endast att förhålla sig till politiskt fattade beslut.

Vi undrar också hur väl känt det är att Gavlegårdarna redan ligger i startgroparna med att sälja ytterligare cirka 700 lägenheter efter ovan nämnda försäljning?

Gin Akgul Hajo

Tord Fredriksen

Isabella Bexell

Vänsterpartiet i kommunstyrelsen Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons