Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill ha de fria bussresorna kvar

/
  • Alliansen kommunalråd vill rädda pensionärernas fira bussresor.

Nu tar vi i Alliansen Gävle tag i frågan om framtiden för den fria kollektivtrafiken för Gävles pensionärer. Utifrån vår ledning börjar nu samtal och överläggningar med Region Gävleborg för att arbeta för att de fria kollektivtrafikresorna kan fortgå, skriver alliansens kommunalråd.

Annons

Vi tänker med kraft gå in i dessa överläggningar. Vi anser att kollektivtrafiken ska fortsätta att ge Gävles pensionärer den rörelsefrihet som de fria bussresorna i dag ger.

Mer läsning: Vi vill rädda de fria pensionärsresorna i Gävle!

I dag är det Region Gävleborg som är vår kollektivtrafikmyndighet, vilket innebär att det är på denna nivå frågorna beslutas och behandlas. Vi gävlebor betalar vår kollektivtrafik via vår landstingsskatt.

Där den Rödgröna regionledningens ambitioner inte räcker till har Gävle kommun fått gått in med egna skattemedel för att möte olika behov. I dag betalar Gävle kommun och allas vår kommunskatt extra för bussturer till Hemlingby, Högskolan samt för de fria resorna för kommunens pensionärer.

Gävleborgs regionledning vill nu skjuta över än mer kostnader för den fria kollektivtrafiken som erbjuds våra äldre. Regionledningen vill öka Gävle kommuns kostnader med nära fyra miljoner kronor. Detta är vi starkt kritiska till.

Vi vill ju uppmuntra till ökat bussåkande. Att åka buss är både ett säkert och miljövänligt sätt att färdas på. Om fler åker buss istället för bil så minskas koldioxidutsläppen. Behovet av parkeringsytor minskar också. Då kan dessa ytor användas till annat.

Vår förhoppning är att det initiativ vi i Alliansen Gävle nu tar ska leda till att vi kan nå fram till en långsiktig lösning för den fria kollektivtrafiken för de äldre.

En lösning där vi trots att besluten ligger hos regionledningen kan finna en gemensam lösning som är ekonomiskt hållbar för oss i Gävle. Vi i Alliansen Gävle är helt inställda på att det ska gå att finna en sådan lösning så att vi kan behålla de fria bussresorna för pensionärerna i Gävle.

Kommunalråd Alliansen Gävle

Inger KällgrenSawela, M

Helene Åkerlind, L

Margaretha Wedin, C

Jan Myléus, KD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons