Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinstjakt hör inte hemma i svensk välfärd

Socialdemokraterna är, precis som majoriteten av svenskarna, bekymrade över att pengar avsedda för välfärden rinner iväg i privata vinster. Därför lägger vi nu ett förslag om en begränsning av hur stora vinster som privata välfärdsaktörer får plocka ut ur verksamheten, skriver Gävleborgs S-riksdagsledamöter.

Annons

Vinstjakt hör inte hemma i svensk välfärd. Resurser avsatta för välfärden ska användas till att just förbättra skolresultat och ge äldre en trygg omsorg – inte till stora vinstuttag. I dag används vinster i svenska friskolor till att investera i nya skolor i Saudiarabien.

Så ska vi inte ha det. Syftet med regeringens kommande förslag är att resurserna ska stanna och återinvesteras i sektorn. De som bedriver seriösa välfärdsverksamheter och som regelmässigt återinvesterar i verksamheten kommer att kunna bedriva verksamheten.

Det finns ett flera exempel på hur välfärdsverksamhet utnyttjas för att tjäna helt andra syften än att skapa god verksamhet för brukare, t.ex. kriminella ändamål. Försvinner vinstincitamenten från sektorn minskar också intresset för sådana aktörer att försöka ta sig in.

Sverige är unikt bland jämförbara länder att tillåta vinstutdelning för privata ägare till skolor med offentlig finansiering. Danskarna, finländarna och norrmännen har vinstförbud för skattefinansierade friskolor tillsammans med alla andra länder i Europa. Inte ens USA som är marknadsliberalers våta dröm går så långt som Sverige. Föräldrar och elever ska inte behöva oroa sig för att den fristående skola man valt kan gå i konkurs från en dag till en annan.

Beräkningar visar att ägarna till friskolorna kunde 2015 plocka ut 4,7 miljarder kronor! Det är pengar som behövs i vår gemensamma välfärd.

När vi ställer krav på att en större del av våra skattemedel ska gå till verksamheten finns förutsättningar för att höja kvaliteten. Vi föreslår att krav på tillstånd för att ta emot offentlig finansiering införs för juridiska personer som bedriver verksamhet enligt socialtjänstlagen, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och skollagen. I det tillståndet ingår att man accepterar en vinstbegränsning.

Medborgarna vill kunna känna sig trygga med att skattemedel som är avsedda till välfärden går till det de är avsedda för. Nu levererar vi det, precis som vi lovade.

Raimo Pärssinen

Åsa Lindestam

Patrik Lundqvist

Elin Lundgren

socialdemokratiska riksdagsledamöter från Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons