Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkohol är faktiskt en drog!

/
  • Det ska inte löna sig att åka till Tyskland eller Åland och hamstra öl, skriver Karljansa

Annons

Jag har just läst Gävlebon Mikael Ressems bok "Levande död". Det är helt fantastiskt att läsa en kriminalroman – om än med en synnerligen skruvad story – som rör sig i mina kvarter i Gävle med omnejd. Som grädde på moset utspelas en del av storyn även i Hudiksvall där jag också har ett förflutet. Kanon!

Bokens stora behållning är dock Resssems beskrivning av de drogproblem – tabletter och alkohol – som förekommer i vårt samhälle. Jag kan inte riktigt bedöma tablettmissbrukets helvete, men jag har ingen anledning att betvivla att Ressem skildrar detta på ett utomordentligt avslöjande sätt.

Jag har heller inte några konkreta förslag hur detta ska begränsas.När det gäller bruket av alkohol är jag väl mer – i likhet med stora delar av Sveriges befolkning – att betrakta som en expert.

Eftersom det knappast går att receptbelägga alkohol så kan jag inte se annat än att det är beskattning som gäller. Jag är en stor vän av EU och europeiskt samarbete, men när det gäller alkohol är det något som gått snett.

Det ska inte löna sig att åka till Tyskland eller Åland och hamstra svensk öl. Det är löjligt att man får tre liter hyfsat vin på statens försäljningsställen för runt 150 – 200 kronor. En flaska brännvin kostar drygt 200 kronor.

Ansvariga politiker har här stora uppgifter framför sig:

1. Höj alkoholskatten rejält

2. Omförhandla de generösa införselreglerna från andra länder.

3. Hårdare intäktskontroll av pubar och andra utskänkningsställen.

Karljansa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons