Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen en socialdemokrat

Annons

Inte sedan Olof Palme – och knappast ens då – har jag blivit så berörd av ett politiskt tal som det Håkan Juholt höll på partikongressen. Det vittnade om en grundsyn som vi länge saknat hos ledande i partiet.

Hans mänsklighet, personlighet, värme och intellektuella kapacitet men också humorn kan inte annat än ge oss som tror på arbetarrörelsens grundvärderingar hopp inför framtiden. Hans öppning om kulturen överraskade säkert många. Men framförallt var den ärliga framtoningen om social rättvisa och solidaritet det som berörde mest och verkade komma från en person som menar vad han säger och därför kommer att arbeta för att det blir en realitet.

Några frågor skulle jag dock velat att han utvecklat lite mer. Det gäller Sveriges förhållande till EU. Där skulle jag gärna sett att han markerat en gräns för EU:s inflytande på svensk politik.

Vill verkligen Juholt regera ett Sverige där 80 procent av våra lagar stiftas utanför Sveriges riksdag? Med en tydlig markering i denna fråga kan han räkna med många EU-kritiska röster. Jag delar ej heller hans åsikt om att vi ska slopa värnplikten och övergå till ett legoförsvar. Hur det ska bli med kärnkraften hade jag också velat få hans åsikter om. Där måste han – som jag också tror att han förmår – vara beredd till omprövning. Landsbygdens utveckling där vi bland annat får en process av vårt jordbruk så att vi blir självförsörjande på baslivsmedel är en fråga som han bör prioritera högt.

Valet av Carina Blank till partistyrelsen var i högsta grad en överraskning och besvikelse. Ser man till Gävle i förhållande till andra kommuner så är det minst av allt någon socialdemokratisk politik som bedrivits där sedan Blank blev kommunalråd. Såväl när det gäller sysselsättning, företagsetablering, antal elever i förhållande till personalantal etcetera så ligger Gävle i vissa fall sämst och i många fall näst in till sämst i dessa och en rad andra samhällsviktiga frågor.

Men trots detta känns det i dag meningsfullt att åter bli socialdemokratisk partimedlem. Och detta i första hand för att en socialdemokrat valts till partiordförande, nämligen Håkan Juholt.

Olle Ljungbeck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons