Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att leva med ständig smärta

Att leva med EDS, det är något jag inte kan redogöra för på egen hand.

Annons

Men det jag kan redogöra över är att ha en god vän som lever med den sjukdomen dag ut och dag in, vecka efter vecka, år efter år... Kronisk smärta är ett av resultaten av denna sjukdom.

En sjukdom med kronisk smärta oavsett vad du gör kan varken du eller jag föreställa oss vad det innebär.

Jag har fått en mikroskopisk inblick i hennes dagliga liv genom att vara frågvis och genom att hon berättat själv hur en dag i hennes liv ser ut, och jag kan säga att det är inget jag skulle önska min värsta fiende.

Kan du tänka dej att bli väckt av dina två små barn som inget annat vill än att du ska studsa ur sängen och leka med dig eller mysa framför lite morgon-tv och äta frukost tillsammans, men du kan inte röra dig.

Det kan ta mellan en halvtimme och 45 minuter för dig att komma ur sängen för att du är stel i rygg, ben, armar och de flesta andra leder.

Och gör du någonting fysiskt krävande, och då pratar vi inte om att bära ett piano upp för en trapp utan till exempel bära hem en påse med matvaror från Konsum eller att ta upp ditt barn i famnen och trösta honom om han gjort sej illa eller att vara ute och åka pulka med dina barn, så får du lida alla helvetets kval för det dagen efter.

Det är så den här sjukdomen fungerar, gör du något som är lite fysiskt krävande så jobbar musklerna lång tid efter avslutad aktivitet eller om du sitter lite för länge så har du stora problem att komma igång.

Sen är det ju en aspekt till och det är den psykiska påfrestningen av att ha ständig värk och absolut inget gehör från vården, tänk dej själv vad utlämnad man skulle känna sej

Och enligt Gävleborgs landsting är du inte en berättigad en smärtutredning!

När ens vän bara nämner att hon hellre skulle ha cancer för då skulle hon bli beviljad en smärtutredning går det iskalla kårar längs min ryggrad och det tåras i ögonen. Vad har landstinget att förlora i detta fall

En bekymrad vän

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons