Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara namnet på regionen blir en utmaning

/
  • Barbro Holmberg presenterade sitt förslag till regionindelning i onsdags.

Annons

Förslaget till de nya storregionerna som presenterats är ur ett sociokulturellt perspektiv intressant att diskutera. I Sverige har vi trots allt många olika regionala och lokala etnokulturella grupper.

Ta Dalarna som ett exempel, eller Jämtlands län där flera folkgrupper lever; jämtar, samer, härjedalingar och ravundar.

Vi gästrikar har länge hamnat i kläm mellan Uppland/Svealand och Norrland vilket föranlett till en form av identitetskris i våra skogar. Att prata om detta 2016 kan tyckas gammalmodigt.

Men faktum är att vi människor gärna vill identifiera oss med ett större sammanhang. Varje län, landskap, till och med stad har sitt eget sociokulturella arv som vi indirekt bär med oss som människor. Att byråkrater utan hänsyn till detta ändrar regionerna och ökar centraliseringen slår ofta hårt mot glesbygd och officiella samt inofficiella etnokulturella minoriteter.

Länen i Norrland som tillsammans bildar den geografiskt största regionen blir därför mest lidande och största förlorare. Jämtarna som i dag anser att sjukvården fungerar bra vill inte ingå i någon storregion, och Västernorrland har redan innan regionförslaget kom klagat på centraliseringen mot Umeå.

Vi får se hur gävleborgare (där många, inklusive många gästrikar, ser sig som norrlänningar) går ihop med masar och upplänningar samt hur dessa grupper ska hantera framtidens centralisering.

En annan viktig fråga är överenskommelse med namn på regionen som dessa grupper kan identifiera sig med. Det blir en utmaning.

Fundersam Norrlandsvän

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons