Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behövs landstinget?

Jag konsulterade min vårdcentral i Sandviken måndagen den 17 maj i år för en knäskada. På fredagen samma vecka besökte jag läkaren som konstaterade att röntgen måste utföras varför en remiss skickades till Gävle sjukhus. Drygt två veckor efter läkarbesöket erhöll jag en konfirmation att remissen hade anlänt men att det inte fanns någon tid just nu så detta skulle meddelas senare.

Annons

Jag ringde upp sjukhusets röntgenavdelning omedelbart och fick meddelande om att röntgen inte skulle kunna utföras nu utan kanske i bästa fall till hösten. Då jag har svårt att gå så nöjde jag mig inte med detta utan meddelade att jag måste vidta andra åtgärder för att komma till rätta med min knäskada. Jag fick då till svar att det fanns ett kryphål. Jag skulle kanske kunna få åka till Stockholm för att utföra röntgenundersökningen. Väntetiden för detta var minst tre veckor. När skulle då operationen av mitt knä kunna utföras? Detta kunde inte någon svara på.

Jag kom då att tänka på vad våra regeringsledamöter gör när de behöver vård. De kontaktar Sofiahemmet i Stockholm. Jag gjorde samma sak och fick till svar ”kan du komma i morgon för konsultation och röntgenundersökning”. Min följdfråga var ”när kan jag då få operationen utförd”? ”Vi bokar in dig på fredagen samma vecka”. Jag blev mållös och nästan i chocktillstånd. Kunde detta vara möjligt. Jag accepterade och åkte följande dag till Stockholm.

På mindre än 45 minuter var hela undersökningen med läkarkonsultation och röntgen avklarad. Morgonen efter ringde läkaren och meddelade att han konstaterat en meniskskada och att operationen skulle utföras på fredagen kl 09.30. Allt var klart på mindre än fyra dagar. Nu kan jag motionera som förr och är tacksam för att det finns andra möjligheter än landstinget att utnyttja. Skillnaden mellan mig och regeringens ministrar är att jag måste bekosta detta själv. Anses detta rättvist?

Efter att ha upplevt denna situation så börjar jag reflektera. Behövs verkligen landstinget i dess nuvarande form? Jag betalar landstingsskatt varje år på betydande belopp för att erhålla en god och snabb vård. Vad får jag för detta? Väntetider på flera månader, kanske ett år eller mer. Är detta acceptabelt? Jag anser inte det. Nu får jag förutom landstingsskatten betala vården själv. Det blir alltså mer än dubbla räkningar. Ska det behöva vara så? Jag har ju bidragit med att sänka den växande vårdkön. Min förhoppning är att landstingets högsta ledning (Lönnbark) och landstingets högsta politiska ledning besvarar mig med råd. Mitt råd till dem är att göra ett studiebesök hos Sofiahemmet i Stockholm. Det finns faktiskt sjukhus som fungerar tillfredsställande i Sverige.

Jag läste nyligen i Aftonbladet ett förslag från socialminister Hägglund att om man söker vård utomlands ska man få en vårdkupong som ersätter kostnaden för vård och operation. Varför måste man åka utomlands för att få denna kupong om det nu finns möjligheter att erhålla vården i Sverige? Kan inte en vårdkupong utfärdas även för vård i vårt land?

Jag anser också att det behövs en central styrning av sjukvården i Sverige. Man skall inte behöva bo på rätt ställe för att erhålla bästa vård. Den borde vara likvärdig oavsett var man bor och så är det inte i dag.

Före detta knäskadad motionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons