Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnadsnämnder – skamfläckar och byråkratiska lekstugor

/
  • Även GD:s Tjäderväder har haft funderingar kring bygglovsansökningar.

Annons

En tiodels sekunds betänketid är vad jag skulle behöva för att fatta beslut om att lägga ned byggnadsnämnderna och Boverket plus ytterligare fem minuter för personalen att ta med sig sina personliga saker och lämna lokalerna.

Därmed skulle en av Sveriges värsta skamfläckar och byråkratiska lekstugor vara en saga blott. Bakom det här uttalandet finns erfarenhet som kund i över 40 år och som ledamot i byggnadsnämnden i fem år och under hela denna tid har jag inte sett någonting som jag som medborgare har haft någon nytta av.

Däremot har jag sett mängder av krångel, fördyringar, rena övergrepp, hot om böter och en rättslöshet som man inte tror existerar i ett land som gör anspråk på att vara civiliserat.

Nu är jag naturligtvis mycket väl medveten om att i ett land som Sverige där politikerna älskar all byråkrati och 99 procent av medelsvensson är totalt okunniga i sådana här saker. De bara tror att det ska vara så här.

Jag skulle inte behöva nämna svårigheterna för våra ungdomar att få vettiga bostäder till rimliga priser, men tyvärr är det så att hela den här cirkusen med bostäder, kostnader och bristen på bra boende till 100 procent beror på våra politiker och deras onaturliga förälskelse i byråkrater.

Sen tillkommer ju rena rama prestigetänkandet "vi kan och vet bäst", men ställ er själv frågan vem vet bäst: En byggmästare eller en ledamot av byggnadsnämnden eller Boverket som inte ens vet vad som är framändan på en hammare. Nog gissar jag på byggmästaren.

Men varför inte göra en kompromiss? Släpp oss på landsbygden fria, ett litet steg men dock i rätt riktning och låt politikerna trava byråkraterna på varandra.

Eller varför inte ta ett större steg? Eftersom byggnadsnämnderna nu är så duktiga och till sådan nytta för medborgarna, låt dem sälja sina tjänster på en fri marknad. Då kan de som vill ha deras tjänster köpa dem och människor som jag slipper ha med dem att göra.

Då skulle det snart visa sig om byggnadsnämnderna har någon funktion att fylla.

Johnny Eriksson

Hofors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons