Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför ringer klockorna

/
  • På fredag ringer klockorna i Heliga Trefaldighets kyrka.

Annons

På fredag den 29 augusti ringer kyrkklockorna i Heliga Trefaldighets kyrka. Alla kristna samfunden i Gävle inbjuder med denna ringning till en gemensam kvällsgudstjänst.

Vid samma tidpunkt har Svenskarnas parti för avsikt att hålla ett möte i Gävle. Naturligtvis är det ingen slump att det sker samtidigt. Det handlar om ett medvetet ställningstagande från kyrkornas sida. Vi vill med vår gudstjänst tala för ett helt annat samhälle än det som Svenskarnas parti står för.

Nu kan ju någon fråga varför kyrkorna ger sig in i politiken bara några veckor före valet. Ska verkligen kyrkan ägna sig åt partipolitik?

Normalt är svaret på detta ett nej. Inom våra samfund finns medlemmar med olika partitillhörigheter och partisympatier. Här finns såväl radikala röster som konservativa och liberala. Inom våra församlingar finns de som står till vänster, till höger och de som står i den politiska mittfåran.

Detsamma gäller säkert bland oss som är präster och pastorer i församlingarna. Av det skälet varken kan eller vill vi normalt ägna oss åt partipolitik från kyrkornas sida.

Men när det gäller Svenskarnas parti är det annorlunda. Det är inte ett parti bland andra partier. Det är ett parti som kristna människor, oavsett samfundstillhörighet, måste ta avstånd ifrån.

Det handlar om människovärde. Svenskarnas parti talar om människor av ”västerländskt genetiskt och kulturellt arv” och menar att endast dessa ska få bo inom Sveriges gränser. Den åtskillnad som man gör mellan människor, baserat på någon form av grumlig rasbiologi, är en allvarlig kräkning av människors värde.

Det handlar om samhällsbygge. Svenskarnas parti talar om att skapa ”ett eget etniskt homogent livsrum”. Det är svårt att veta om man i ordval och tanke inspirerats av nutidens Islamistiska Stat (IS) i norra Irak eller av tyskt 1930-tal.

Varifrån inspirationen än kommer så är tanken på att skapa ett samhälle där alla skall vara lika och ingen avvikelse tolereras alltid skrämmande. Hur många människoliv har inte gått till spillo genom historien när man försökt skapa ”rena” och ”enhetliga” samhällen?

Vi förespråkar en helt annan syn på människan. Vi tror att alla människor, oavsett ursprung och bakgrund, har samma värde. Som en konsekvens av detta skall alla människor också ha samma grundläggande rättigheter. Diskriminering i alla dess former skall övervinnas.

Vi förespråkar ett helt annat samhälle. Vi tror på ett samhälle där det finns en mångfald av människor, där olika religioner och kulturer kan finnas sida vid sida och berika varandra.

På fredag klockan 18.00 ringer Heliga Trefaldighets kyrkklockor. Inte bara som en protest mot Svenskarnas parti. Utan även som en vädjan för ett samhälle där det ska finnas mångfald och öppenhet, inte ensidighet och instängdhet.

Med klockorna kallar vi till gudstjänst där vi ber att vår kommun ska vara en plats där människor från olika länder och kulturer ska känna sig välkomna och kunna leva tillsammans.

Med klockorna kallar vi alla människor av god vilja till bön om ett medmänskligt Gävle.

Präster och pastorer i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons