Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför tar de koldioxiden med en klackspark

/
  • Koldioxidutsläppen har ökat men påverkar inte växthuseffekten, menar skribenten som hänvisar till kärnfysikern Ferenc Moskolczi.

Med stort intresse läser jag alla insändare som handlar om miljön (till exempel den 15/8 och 1/9 i GD).

Annons

Därför jag har en fråga till alla vilka är övertygade om att ökningen av koldioxidhalten i luften påverkar jordens medeltemperatur: Har ni hört talas om det moderna dator programmet Hartcode? Om inte så låt mig försöka klargöra det!

Det som vi i dag vet är att det synbara ljuset från solen, den kortvågiga strålen, är den som träffar jordens atmosfär. Där absorberas den, och sedan i form av långvågiga infraröd strålning lämnar den atmosfären och det är den som når jordytan.

Resultatet av dessa två strålningar måste vara ungefär lika eftersom jordens medeltemperatur sedan mycket länge är ganska stabil. Ingen extrem ökning eller nedkylning har konstaterats.

Om inte existerade växthuseffekten existerade så skulle jordens medeltemperatur vara minus 15 grader. Detta kallar vi effektiv temperatur.

Emellertid är jordens medeltemperatur i dag plus 15 grader. Skillnaden är alltså 30 grader. Detta är växthuseffekten. För att man ska kunna noggrant mäta denna effekt, måste man kunna tolka rätt och beräkna exakt alla vädersatelliters, ballongers data som dessa sänder till jorden. Detta kan man i dag med stor noggrannhet göra med dataprogrammet Hartcode.

Hartcode bygger på ett matematiskt program som utvecklades av kärnfysikern Ferenc Moskolczi. Han var anställd i flera år av Nasa.

Miskolczi hade till sin arbetsuppgift att undersöka hur koldioxid, vattenånga och den långvågiga infraröda strålningen påverkar jordens klimat.

Det amerikanska "väderarkivet” är rena guldgruvan för en forskare eftersom amerikanerna var tvungna till mycket noggranna mätningar av luftens hälsotillstånd på grund av atombomben. Luftens föroreningar skadar nämligen alla!

Miskolczi i sin forskning använde tidsperioden mellan 1948 och 2008. Han körde alla arkiverade data genom hans beräkningsprogram. Resultatet blev förbluffande! Men därmed började också hans prövningar.

Siffrorna visade nämligen att under det uppmätta 60 åren så ökade jordens effektiva medeltemperatur utan växthuseffekt med 0,7 grader, och förbluffande nog ökade jordens verkliga temperatur med växthuseffekten också med detsamma, alltså 0,7 grader.

Detta kan inte tolkas på annat sätt än att koldioxiden inte har någonting med jordens uppvärmning att göra eftersom under den 60-årsperioden som mätningen pågick, ökade koldioxidhalten med hela 20 procent.

När Miskolczi vetenskapligt publicerade sina beräkningar fick han sparken från Nasa.

Observera! Miskolczi säger inte att människan inte kan påverka jordens klimat. Det gör vi genom att skövla skogen, föroreningen av oceaner, sjöar, det moderna jordbruket, för att inte tala om alla andra gaser som finns i luften. Men, och det är viktigt, koldioxiden gör det inte!

Själv tycker jag att jag kan mycket lättare förstå varför amerikaner, ryssar, kanske också tyskar tar koldioxid faran med en klackspark!

Lars Lajos Enterfeldt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons