Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De som räknas och de som inte räknas

/
  • Rättvisa är att alla får det de verkligen behöver, skriver Maria L.

Annons

Jag läser dagligen floskler om rättvisa, jämlikhet och alla människors lika värde. Svenska politiker slår sig för bröstet och talar om vilka fina värderingar vi har i detta land. Vad är då verkligheten?

Bostadssegregeringen är större än någonsin, om du nu tillhör den privilegierade grupp som kan få en bostad.

Ungdomar ja, det är ju tydligt att det finns två grupper – de som räknas och de som inte räknas.

Till dem som räknas hör alla som har akademiska ambitioner och vill skaffa sig en titel på högskola.

Till dem som inte räknas hör de som inte kan tillgodogöra sig rent teoretisk utbildning baserad på projektarbeten och eget kunskapssökande och som önskar sig ett enkelt arbete utan krav på akademiska studier, ofta kroppsarbete.

Vilken grupp du tillhör grundläggs tidigt, ofta redan på lågstadiet. Vi har ju på något konstigt sätt fått för oss att rättvisa innebär att alla ska ha exakt samma sak och det förutsätter att vi alla är likadana. Vi mognar samtidigt, har samma behov och samma sätt att lära oss saker.

För mig med mina värderingar är rättvisa att alla får det de verkligen behöver och att individen ansvarar för sitt liv och sina handlingar.

Jämlikhet är att var och en gör det den är mest lämpad att göra. Inget arbete är mer värt än något annat. Medmänsklighet för mig är hjälp till självhjälp. Inte att någon får arbeta för att försörja en annan som inte försöker. Naturligtvis efter sina förutsättningar.

Maria L

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons