Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är bara löjligt att köra för fort

/
  • Skribenten tycker det är bra med hastighetskontroller eftersom det får ner medelhastigheten på vägarna. Arkivbild

Annons

Det har genomförts extra hastighetskontroller för en tid sedan och målet är att sänka medelhastigheten. Skulle medelhastigheten sänkas med en kilometer i timmen skulle 15 liv räddas varje år, säger Trafikverket.

Det låter ju väldigt lite, men tänk på att många kör väldigt mycket för fort och därmed drar upp medelhastigheten. Anledningen till att det är större risk att dö i högre fart borde vara uppenbart, men kan kanske inte alla förstår att en kropp som färdas i 100 km/tim skadas mycket värre i en krock än en som färdas i 80 km/tim.

Om du hoppar i fritt fall från 30 meter högt hus har du en hastighet på cirka 100 km/tim när du slår i backen, vilket kan jämföras med ett hopp från 20 meter och då är hastigheten 80 km/tim. Betydligt större chans att överleva det senare.

En fotgängare klarar sig ganska hyfsat om den blir på körd av en bil som kör 30 km/tim. Men om bilen kör 50 km/´tim så finns det risk för väldigt allvarliga skador, till och med dödliga.

Det NTF och andra trafikinformatörer missat är att fundera på varför folk kör för fort.

En vanlig missuppfattning och orsak till fortkörning är en orealistisk tro att man sparar tid. Det gör man, men på korta sträckor gör det väldigt liten skillnad.

När Trafikverket sänkte hastigheten utanför tätort på väg 272 mellan Ockelbo och Sandviken från 90 till 80 km/tim reagerade bland annat kommunalrådet I Ockelbo. Han var rädd för att folk som arbetar i Sandviken skulle flytta från Ockelbo på grund av att pendlingstiden skulle öka så dramatiskt.

Jag räknade ut att för den som kör lagligt blev restiden under en minut längre. Om trafikljuset i korsningen Högbovägen - Gävlevägen i Sandviken slår om till rött så tar det strax under en minut innan det blir grönt igen.

Så snälla, tänk åtminstone på dina medtrafikanter och håll laglig hastighet. Det är bara löjligt att göra för fort!

Lite fakta om hur lång tid det tar att köra en mil, det tar:

10 minuter i 60 km/tim

7,5 min i 80 km/tim

6 min i 100 km/tim

5 min i 120 km/tim

4 min i 150 km/tim

För att kunna hålla 120 km/tim i medelhastighet bör man hålla minst 140-150 km/tim när vägen är "fri", för att kunna kompensera för att man vissa sträckor sinkas av långsammare trafik. Är det dessutom tätorter efter vägen så sänks medelhastigheten dramatiskt.

Sen finns det också de som ser det som någon slags terapi att köra för fort. Jag citerar en insändare: ”Att sitta och åka långa sträckor på 80-väg gör att man lättare blir trött och bara 'åker med i bilen' och många bilister kör mycket lägre än hastighetsbegränsningen vilket gör att man tillslut tröttnar och kör om i ofta dåliga situationer.”

Mitt råd är att du som skrev det säljer bilen och tar tåget eller bussen i stället.

Så ta det lugnt, det finns ingen anledning till att köra för fort, speciellt inte i tätorter. Det är kanske det här med testosteronet, spara det till andra aktiviteter i stället för att trycka på gasen. Eller kanske är det så att du kompenserar låg testosteronhalt med att köra för fort?

Ta det lugnt i trafiken!

Torbjörn Edlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons