Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du har fel, systemet är i obalans

Jag kan inte låta bli att undra om du förstår vad dessa klimatförändringar innebär, och vad det är som orsakar dem.

Annons

Växter tar upp koldioxid, som du påpekade, och använder det för att producera syre. Hos oss människor, liksom hos andra djur, är processen omvänd.

Det här kretsloppet är i jämvikt så länge mer koldioxid än vad växter kan ta upp inte tillförs. Det är just där vi är i dag – vi tillför koldioxid till atmosfären, till stor del via förbränning av fossila bränslen. Systemet är i obalans, och att stoppa huvudet i sanden och säga att koldioxidutsläpp inte är ett problem som måste åtgärdas illa kvickt är inte rätt sätt att hantera det hela.

Mätningar av jordens medeltemperatur under åren visar alla samma sak: Planeten blir varmare och varmare. Det är ett faktum som inte går att förneka. Jorden är 4,6 miljarder år gammal, men 2000-2010 var det varmaste årtiondet hittills. När man tittar tillbaka på klimatförändringar och deras samband med koldioxid, ser man att ökade temperaturer och ökade utsläpp av koldioxid går hand i hand.

Ökad värme leder till ökad frisättning av koldioxid från haven. Men 90 procent av värmestegringarna har visat sig ske efter frisättningen av koldioxid, och temperaturmätningar som visar att jordens medeltemperatur har varit på stadig uppgång sedan den industriella revolutionen utpekar koldioxidtillförsel av människor som en av de stora bovarna. Andra växthusgaser har också betydande effekt på växthuseffekten, förstås.

Metan, som är en biprodukt av exempelvis uppfödning av slaktdjur, är än mer potent än koldioxid när det gäller global uppvärmning. Global uppvärmning påverkar oss alla. Växthusgasutsläpp i Kina påverkar klimatet i Sverige, och vice versa.

Det enda sättet framåt är internationellt samarbete. Vi har bara en planet. Vi måste bry oss om den. Det finns ingen annan stans att ta vägen om vi förstör jorden, och de enda som kan hjälpa oss är vi själva.

Josephine

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons