Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flerfrontskrig mot varg

Annons

Naturvårdsverket har helt nyligt presenterat en förvaltningsplan för varg. Vargplanen som av verket uttrycks vara en plattform för förvaltningen, men som ska kompletteras och konkretiseras vidare. Bland annat som ska tillföras, har forskarna på Grimsö i uppdrag att ta fram en sårbarhetsanalys när det gäller vargstammen och det redan i sommar. Allt kommer slutligen att vara underlag för politiska beslut som skall kunna godtas av EU.

Beslutsfattarna kommer att under tiden pressas hårt av de i landet många organisationer med jägaranknytning som för ett flerfrontskrig mot myndigheter och varg. Organisationer som inte vill ha några vargar alls, eller i alla fall väldigt få.

Ett par storstockholmsdamer har till och med startat ett nytt politiskt parti med som enda mål, att hålla vilt levande vargar helt borta från vår fauna. En inflytelserik sågverksägare och byggmaterialhandlare i Bergslagen tycks vara på ständig föreläsningsturné med vargen som måltavla och han har tagit sig ända in i riksdagshuset med sitt budskap. Jägarnas Riksförbund har antagit en nollvision när det gäller varg och har dragit sig ur det nationella informationsprojektet ”De 5 Stora”. LRF bullrar på sin kant och fäbodbrukarna på sin. Båda känner sina verksamheter hotade trots att drabbade brukare får rimlig ersättning för skador som uppkommer och hjälp med rovdjursavvisande stängsel. Samerna vill inte ha en enda varg i landets norra halva.

Men priset tar ändå Jägareförbundets jaktvårdskonsulent och rovdjursexpert Gunnar Glöersen. På förbundets blogg ondgör han sig över att jägarna inte får ersättning ur skattemedel för de bytesdjur som vargen tar och som jägarna då går miste om, på samma sätt som näringsidkande djurhållare får ersättning för vargrivna tamdjur. Jo, det är sant!

Samtidigt som han klagar på att en genetiker fått statliga pengar till sin vargforskning i en situation där våra vargars dåliga genetiska status är ett av alla erkänt stort problem. Man kan i formuleringarna riktigt se hur Glöersen häver sig på tå för att höras i flerfrontskriget mot varg och för att vinna sympatier i jägarleden i den pågående kampen med Jägarnas Riksförbund om medlemmar.

Den senaste militanta framstöten är att den så kallade Svenljungagruppen uppmanar markägare att stänga alla privata vägar för allmänheten som en protest mot gällande rovdjurspolitik och den nyligt offentligjorda vargplanen. Det ska synas att de äger mark och makt att hålla vägar stängda till badplatser och annat för att vargarna blivit fler än de vill att det ska vara. Man till och med offererar material till vägbommar och stängsel på sin hemsida. Svenljungagruppen har tidigare initierat bojkott mot eftersök av trafikskadat vilt. Inte för risker för eftersökshundar, utan som ett protestvapen mot gällande rovdjurspolitik, låta trafikskadade djur lida.

Hur ska naturvårdsorganisationer och andra sansade kunna stötta de politiska beslutsfattarna att ta kloka och väl förankrade beslut, grundade på vetenskapliga underlag, när det gäller vargens vidare liv i vårt land?

Hur ska politikerna orka bortse från denna åsiktskanonad och aktioner från olika rovdjursnegativa krafter när de ska forma den nya rovdjurspolitiken? Jag väntar med bävan på kommande rovdjursproposition.

Uffe Stridsberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons