Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbättra centrumtrafiken innan det är för sent!

/
  • Konsekvenserna av den vansinniga trafikplaneringen har även centrumhandlarna handfast fått känna av genom en kraftigt minskad lönsamhet, skriver Lasse i gatan.

Annons

Inför valet 2014 deklarerade valarbetarna från flera av kommunens allianspartier att de aldrig skulle stödja åtgärder i centrum som ytterligare försämrade framkomstmöjligheterna för biltrafiken. Nej, tvärtom, de ville i stället förbättra tillgängligheten för biltrafiken för att det i sin tur skulle gynna centrumhandeln!

Men vad har hänt efter valet? Egentligen ingenting, förutom att kommunens gatukontor, som i folkmun kallas för cykelverkstaden, ohämmat har fått sätta upp nya trafikhinder men också stänga av stora delar av det centrala gatunätet.

Nu gör man dessutom det inför en årstid som normalt lockar många turister. Bristande trafikplanering i vår stadskärna innebär att Gävles turister kommer att känna sig fullkomligt ovälkomna och med största sannolikhet söker sig någon annanstans nästa gång.

Konsekvenserna av den vansinniga trafikplaneringen har även centrumhandlarna handfast fått känna av genom en kraftigt minskad lönsamhet. Det har i sin tur minskat deras intresse att fortsätta verksamheten.

Senast var det McDonalds som tröttnade på tokiga ingrepp i stadskärnan och som nu lämnar centrum. Förutom den vansinniga trafikavstängningen i stora delar av city försöker gatukontoret med alla medel att försvåra för folk att ta sig igenom staden och att kunna parkera där.

Vem gynnas av färre arbetstillfällen, minskade befolkningsströmmar i stadskärnan och färre turister?

Kommunalrådet Helene Åkerlind, L, försöker i Gefle Dagblad att förklara det med sådana floskler som att "man jobbar aktivt med att skapa en tilltalande och praktisk miljö i centrala Gävle". Hon säger också att "vi måste se till att vårt centrum är attraktivt".

För vem och hur? Är det för de minskade befolkningsströmmarna, för de uteblivna turistbesöken eller för den minskade affärsverksamheten?

Representanter för allianspartierna, nu har ni snart er sista chans att visa trovärdigheten i en fråga som valarbetarna talade sig varm om inför valet 2014, det vill säga förbättrad centrumhandel. För det krävs både ökad tillgänglighet för biltrafiken och fler parkeringsplatser, inte tvärtom.

Kan ni inte hålla er till vad ni redan lovade 2014, så går åtminstone min röst i 2018 års val lite längre åt höger.

Lasse i gatan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons