Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gerda - lär av historien

/

Annons

Att man aldrig lär sig av historien!

Sveriges sista brigg Gerda av Gävle gick åt förgängelsen 1956 och blev inte ens kaffeved. Detta trots främst museichefen Philibert Humblas behjärtansvärda insatser för att rädda henne. I stadsfullmäktige förhalades frågan om hennes räddning i så många år tills det var för sent. En skandal tyckte man då. Man talar om denna skandal än i dag.

Skam den som ger sig. Det var väl snart 15 år sedan man satte igång med att bygga en ny Gerda. Ett fantastiskt bygge. Många eldsjälar engagerade – främst skickliga skeppsbyggare men även kommun, turistorganisationer, näringsliv och inte minst gävleborna själva. Därtill spaltmeter i media.

Som vanligt talades det om byggkostnader och ingen tänkte på hur driften skulle ske i ett senare skede. Egentligen märkligt med gräddan av Gävles marknadsförare i styrelsen. Och kommunen formulerade sin så kallade värdegrund och sin slogan ”Välkommen ombord” med Gerda som en av huvudingredienserna. Mest uppmärksammat blev en amatörmässig seglats när Gerda gick på grund tre gånger. Värdegrunden? I slutklämmen vet vi finalen – Gerda tycks vara förlorad för Gävle.

Vi får gå tillbaka till Alderholmsbron, byggd 1991, för att det gick som det gick för Gerda. En annan skandal som upprörde känslorna. Det största misstaget jag ångrar, enligt en intervju med kommunens då starke man (Arbetarbladet 13 september 1994). Visst behövdes en ny förbindelse med Alderholmen. En öppningsbar bro skulle kosta dubbelt, en tunnel tredubbelt så mycket att bygga. Uppskattningen gjord av dåvarande ansvarig tjänsteman. Men återigen bedrog snålheten visheten.

Med en tunnel skulle Gerda kunnat ligga som en synlig symbol för tågresenärer och vi andra för ”Välkommen ombord”. Exempelvis som restaurang och sjömuseum. Och ändå kunna sätta segel ut mot havet emellanåt. För enbart det sistnämna från en hopplös placering vid Gävle varv kunde ju inte gärna gå annat än det gjorde.

Men man ska nu inte bara lägga kommunen till last. Vi får väl alla skämmas tillsammans. Skandalen med Gerda har nu blivit de två skandalerna. Och Alderholmsbron därtill…

Tompa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons