Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har vi inte fått nog av vajerkörningar nu?

/
  • En vanlig syn längs E4 och skribenten tycker att det räcker nu.

Annons

Häromdagen kunde vi läsa ytterligare en olycka på E4 norr om Gävle. En bil har i ouppmärksamhet råkat komma i kontakt med vajerräcket, vilket orsakar totalstopp i trafiken under åtskilliga timmar.

Detta scenario är välbekant. Minst fem gånger per år, troligen långt fler, plågas trafikanterna av onödiga olyckor. Dessa är sällan dödliga men orsakar ändå varje gång problem.

Problem för stressade trafikanter, problem för bärgare och polis, problem i efterhand i form av att man måste stänga eller avgränsa trafiken under lagning av vajern. De enda som tjänar på olyckorna är plåtverkstäder och bärgare.

Nu kommer givetvis invändningen att vajerräcket räddar liv, att det är bättre att en olycka utan personskador inträffar än en fatal krock. Givetvis är det så. Men om vi ska komma fram till en lösning som leder till färre onödiga plåtskadeolyckor måste vi inse, att den enda lösningen är att trafikverket ordnar med finansiering i form av ombyggnad av vajervägen till motorväg.

Erkänn att beslutet om en billig lösning med vajer i stället för riktig motorväg var kortsiktigt och måste förr eller senare ersättas av en permanent lösning, som betyder motorvägsstandard.

Den lokala politiker som lyckas påverka Trafikverket att bygga om kommer att bli varmt hågkommen som en välgörare, inte bara för länet utan för alla trafikanter.

IN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons