Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur fungerar vårt rättsväsende?

Annons

Jag åkte tåg mellan Borlänge och Gävle i förra veckan. En lugn och skön resa på eftermiddagen med inte alltför många passagerare ombord på tåget, i den kupé jag befinner mig är vi ungefär sju personer.

Plötsligt säger en man, med hög och klar stämma: "Jag har en bomb i påsen. I dag ska vi alla dö."

Jag känner hur skräcken tillfälligt förlamar mig, det blir dödstyst i kupén. Min första instinkt är att kontakta polisen, men inser att jag inte vågar ringa, av rädsla för att mannen ska höra mig. Jag messar min dotter om vad som händer och ber henne kontakta polisen, vilket hon gör.

Polisen agerar snabbt och ringer mig strax därefter och ber om signalement på mannen, vilket jag viskande lämnar. Vid nästa station väntar två uniformerade poliser in tåget. De kliver ombord, går fram till mannen, visiterar honom och då de inte hittar något misstänkt föremål ber de honom att lugna ner sig och han får åka vidare med tåget.

Polismännen kliver av och tåget fortsätter. Jag darrar fortfarande av rädsla men blir efter en stund också frustrerad.

Varför fick mannen fortsätta sin resa med tåget? Är det okej att i dessa tider av utbredd terrorism göra sina medmänniskor livrädda bara för att man själv tycker det är roligt? Vad hade hänt om till exempel en äldre, svag människa suttit ombord när "skämtet" uttalades?

Borde inte vårt rättsväsende agera skarpt mot ett sådant beteende? Är inte detta att betrakta som ett olaga hot?

Lena-Mie

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons