Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inger Källgren Sawela ställer till det innan hon slutar

/

Annons

Inför valet 2018 ordnades nyligen ett traditionellt provval där medlemmarna i Moderaterna Gävleborg röstade på de kandidater som anmält intresse. Resultatet av provvalet är ett av flera kriterier när nomineringskommittéerna sedan gör sitt förslag till kandidaternas placering på kandidatlistan till riksdagen och landstinget (regionen). Första namn på Moderaternas riksdagslista har alltid inneburit en plats i riksdagen. Vid valet 2010 fick man med de tre första namnen med Lars Beckman på plats tre, bästa resultatet på många år. Tomas Tobé fick flest personröster även i valet 2014, då endast två moderater från Gävleborg kom in i riksdagen, Tobé och Margareta B Kjellin. Sedan dess har Tobé flyttat sina bopålar till Stockholm och tyvärr Kjellin dog i februari i år. Lars Beckman blev då riksdagsledamot som ersättare för henne.

Eftersom Lars Beckman har längst riksdagserfarenhet av moderaternas kandidater, och dessutom vann provvalet överlägset, så antog jag att han skulle hamna på första plats. Men icke, moderaternas nomineringskommitté för Riksdagen med avgående kommunpolitikern Inger Källgren Sawela som ordförande placerade i stället Beckman på tredje plats. På andra plats föreslår de Adam Rydstedt, Hudiksvall och medlem i MUF, samt  Lars Beckman på tredje plats.

Inger Källgren Sawela, nomineringskommitténs ordförande för regionen, uttalar sig i Gefle Dagblad den 14 september: ”Vi tänker nytt, vi tänker framtid, vi har lyssnat på vad de vill jobba med i riksdagen.”

Källgren Sawela säger också i intervjun att hanteringen av sociala medier varit en viktig parameter som gjorde att de landade i det här beslutet.

Där kan man direkt konstatera att Montell inte har stuckit ut hakan i någon fråga. Däremot har Beckman visat sitt engagemang i många samhällsfrågor på sociala medier. Montell har dock en merit som Beckman inte har, han var - och är - nämligen styrelseledamot i det famösa kommunala företaget Kommungaranti Skandinavien Försäkrings AB, där tidigare VD fick sparken, bland annat på grund av brister i hanteringen av representation. Styrelsens ordförande fick också avgå och ersattes av… Måns Montell. Han försvarade också en olaglig direktupphandling på 10 miljoner kronor som bolaget genomfört. Vill verkligen Källgren Sawela rekommendera en person till riksdagsledamot, när den inte anser att kommunala bolag ska behöva följa svensk lagstiftning? Frågan infinner sig om det i stället kan handla om intriger och konflikter inom Moderaterna Gävle och att Lars Beckman, som är en person med erkänt hög integritet, kompetens och arbetsförmåga, inte passar för Inger Källgren Sawela. Att visa sådant förakt för de egna medlemmarnas önskan – genom provvalet – är på gränsen till maktfullkomlighet.

En sak är säker, är det så att Moderaternas förbundsstämma fastställer nomineringskommitténs förslag så att Lars Beckman hamnar på tredje plats på Moderaternas riksdagslista, då kommer jag INTE att kasta bort min röst på moderaterna i vare sig riksdagsvalet, regionvalet eller kommunvalet 2018!

Torbjörn Edlund

Fd medlem i Moderaterna sedan 2014

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons