Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiken var kanske inte helt obefogad

Annons

Hur kunde ledningen för Lilla Sätraskolan välja den sämsta tänkbara tiden för avstängning och portförbjudning från arbetsplatsen? Bara några dagar återstod ju till avslutningen. Det krävs ju inte någon större strategisk förmåga för att inse att det skulle väcka de berörda lärarnas, arbetskamraternas samt elevernas och föräldrarnas frågor och röra upp negativa reaktioner.

Hade man väntat bara några dagar hade man sluppit den värsta uppståndelsen. Det tyder på ett synnerligt oprofessionellt handlag. Likaså förbudet att besöka sin gamla arbetsplats, något som brukar drabba den som misstänks för brott. Vad jag förstår var ingen anklagad för brottslig verksamhet.

Motiveringen till de båda lärarnas avstängning var att de varit ”informella negativa ledare” på skolan. Med ett starkt formellt ledarskap finns det inte utrymme för några informella ledare.

En stark och tydlig ledare utmärks av förmågan att komma till rätta med så kallade informella ledare innan de får fäste på en arbetsplats. Med andra ord är denna anklagelse ett självmål och underkännande av det befintliga ledarskapet på Lilla Sätraskolan.

Ytterligare en fråga är fackets agerande eller snarare brist på agerande. Vad har facket egentligen gjort för att bistå sina medlemmar? Uppenbarligen ingenting, eftersom man lagt sig helt för skolledningen och låtit de båda lärarna gå utan vidare. Den ena läraren arbetade dessutom som skyddsombud och har i den rollen varit skyldig att påpeka brister och felaktigheter hos ledningen. Under sådana omständigheter måste man fråga sig vad den fackliga tillhörigheten, engagemanget och avgifterna är värda. Det sänder inga bra signaler för andra som arbetar fackligt på sina arbetsplatser.

Sammantaget tyder hela denna ”affär” på bristande professionalism både från skolledning och fack. De båda lärarnas kritik var kanske inte helt obefogad.

En lärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons