Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss börja en timme senare

Annons

Vi går i skolan från ungefär klockan 08.00 på morgonen till 15.00 eller 16.00 på eftermiddagen. Det är relativt långa dagar.

För att vi ungdomar ska orka jobba hela dagen i skolan och faktiskt förstå vad vi lär oss så måste vi få sova ordentligt. De får vi inte när vi måste gå upp så tidigt. Därför tycker jag att skolorna ska börja en timme senare än vad de gör i dag.

Amerikanska studier visar att det skulle vara bättre för ungdomar att få sovmorgon. Det finns forskning på att ungdomar i puberteten behöver mer sömn än vuxna. Den här tiden på året är det mörkt till stor del av dygnet och gör att hjärnan automatiskt blir trött och går in i ”sovläge”.

Man blir både gladare och mer effektiv när man är pigg. Att tänka positivt är mycket viktigt för att orka med allt man måste göra.

Så fort man är trött blir allt negativt, vilket leder till dåligt humör som smittar av. Otrevliga människor finns det tillräckligt många av ändå.

Jag tror också att det skulle vara bättre för miljön om barn och ungdomar i Sverige fick sovmorgon. Det är för att nu när man börjar så tidigt vill man stiga upp ur sängen så sent som möjligt. Det gör att man blir stressad och många åker då bil eller buss till skolan.

Om vi hade börjat i skolan en timme senare hade man kunnat sova lite längre samt ha tid och orken att ta cykeln eller gå till skolan. Jag hoppas verkligen att folk öppnar ögonen, håller med mig och gör något åt detta!

En mycket trött och irriterad tonåring

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons