Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man måste behandla alla lika

Annons

Vi har just kunnat följa de politiska partiernas åsikter och ”tunga” frågor i en riksdagsdebatt som sänts i TV. Visar den en tydlig vänster och en tydlig höger i politiken? Både och vill jag påstå. Vänsterpartiet är tydligt vänster och Kristdemokraterna är tydligt höger. Miljöpartiet och Sverigedemokraterna däremot, är varken eller. När till exempel socialdemokrater och vänsterpartister kommer överens om att i ett första steg försöka eliminera friskolor och entreprenörer som utförare av offentligt finansierade verksamheter lämnas Mp utanför. Mp är inte ett socialistiskt parti. SD är starkt negativ till den så kallade finkulturen som ju omhuldas av traditionella högerpartier. När det gäller invandringsfrågor har det tre stora partierna – S, M och SD – i stort gemensamma uppfattningar. De övriga fem riksdagspartierna har olika säruppfattningar som skulle ta lång tid att särredovisa.

Med detta sagt känns det märkligt hur SD framställs i media som ett avvikande parti med tanke på dess tidigare historik medan V trots sin historik endast värderas som ett demokratiskt parti lika alla andra.

Enkelt uttryckt kan V sägas vara ett socialistiskt parti och SD ett parti som vill att Sverige ska vara svenskt. Det är lätt att förstå vad SD menar men vad menar V? Till att börja med så vill V att all verksamhet som finansieras av skattemedel ska utföras av offentligt anställda som jag visat ovan. I ett lite längre perspektiv strävar V efter att den offentliga verksamheten ska omfatta mer av det som idag sker i den privata sektorn. För den som är intresserad av att ta reda på vad socialism betyder finns uppslagsverk att läsa i.

Hur socialismen fungerar rent praktiskt kan ses i vår omvärld. Zambia, Cuba, Nordkorea och nu senast Venezuela är åskådliga exempel. Runt om i världen finns också ett antal diktaturer eller tveksamt demokratiska stater, som Kina och Ryssland, som är sprungna ur socialism.

Ett minimikrav inom svensk politik vore att behandla SD och V likvärdigt . Beroende på personlig läggning kan man se båda partierna som demokratiska och med ärliga uppsåt eller som motsatsen. Men man måste behandla dem lika – vi är ju det demokratiskt land där en röst har samma värde oavsett vad rösten vill stödja.

Björn Frankson, demokrat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons