Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer fritid med färre jobb

Annons

Många som förespråkar förkortad arbetstid brukar tala om att "dela på jobben". Och visst, det är vansinnigt att vissa går arbetslösa medan andra stressar sig sjuka. Men det finns också andra sätt att minska samhällets arbetsbörda - minska antalet jobb.

Enligt New Economics Foundation så finns det många yrken som är samhällsekonomiskt dåliga: elitbankirer som förvärrade den finansiella krisen förstör sju kronor av värde för varje krona de tjänar (och de tjänar mycket!). Andra skadliga jobb som stiftelsen nämner är skatterådgivare och reklamchefer.

Säkert kan alla komma på flera; men jag tänker spontant på vapenexporten, telemarketing och många kontorsjobb (där upp till hälften av arbetsdagen kan vara så kallat "tomt arbete" det vill säga vad som helst förutom arbetsuppgifterna).

Arbetslinjen innebär att alla jobb är viktiga, oavsett om ekonomin eller människor skadas. En modern fritidslinje skulle istället innebära att vi sållar bland destruktiva jobb, och får mer tid över till familj, vänner och intressen.

Kronblom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons