Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer vegetarisk skolmat för att rädda miljön

/
  • En dag utan kött i skolmatsalen för miljöns skull, föreslår skribenten.

Annons

Varje dag serveras mat som innehåller kött på skolan. Tänk på miljön och djuren och inför minst en köttfri dag i veckan.

Om vi skulle införa minst en köttfri dag i skolan skulle vi kunna bidra till minskad köttkonsumtion vilket skulle leda till minskat utsläpp av växthusgaser. Växthusgaserna gör det svårare för värmen att tränga sig ut genom atmosfären.

Visst är växthuseffekten viktig för livet på jorden, men på grund av allt utsläpp av växthusgaser stiger medeltemperaturen på jorden, vilket inte är nödvändigt. Det gör att det blir torrare mark på vissa ställen i världen, vilket leder till torka som kan leda till skogsbränder eller att man inte kan bruka marken för jordbruk.

Även isen vid Nord- och Sydpolen smälter, vilket leder till högre vattennivå i haven som kan leda till översvämningar. Eftersom isarna varit frysta i så många år så finns det massa växthusgaser, till exempel metan, lagrad i isen som kommer att frigöras om isen smälter, vilket kommer att påskynda uppvärmningen och det kommer leda till fortsatta miljöproblem.

Visst kan man anse att kött är en bra källa till järn och protein, men det finns faktiskt ingen väsentlig anledning att äta så mycket kött som vi gör i dag.

Det kan faktiskt vara en bra idé att dra ned på köttkonsumtionen, då det kan minska risken för tjock- och ändtarmscancer. Studier visar även att en kost med högre intag av vegetabilier och ett lägre intag av kött, förknippas med en lägre risk för kroniska sjukdomar.

Elev på Borgarskolan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons