Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ni föräldrar som är nöjda med skolan, sitt inte tysta!

/
  • Att vara lärare i dag kan innebära hårt tryck från missnöjda föräldrar.

Annons

Att vara lärare i dag kan vara otryggt och ohälsosamt för kropp och själ!

Att gå och oroa sig för att föräldrar ska gå till angrepp är en vanlig situation för lärare eftersom det alltför ofta händer. Lärare som sitter i arbetsrummet och gråter för att förälder gått till personangrepp.

Föräldrar som står och skäller på oss i korridorer så att alla barn och vuxna hör är inte ovanligt.

Föräldrar som går till rektor i stället för att på ett trevligt och tryggt sätt försöka lösa det som inte är bra tillsammans med oss.

Föräldrar som försöker trumma upp en mobb mot oss lärare, pedagoger och chefer för att få till förändringar som det inte finns pengar till ger lärare, pedagoger och chefer som mår dåligt och som helst vill sluta inom yrket.

En enda förälder som inte är nöjd med skolan skapar så lätt en mobb i våra olika snabba medier och andra föräldrar hinner knappt tänka efter vad de tycker och framförallt så vet de inte hela sanningen eftersom lärare har tystnadsplikt.

Ibland går det så långt att lärare som har blivit utsatta av föräldrar blir omplacerade för att skolan ska slippa dålig publicitet. Då är man helt utlämnad som lärare.

Det är inte konstigt om en lärare som har blivit utsatt för sådan behandling blir sjukskriven och aldrig mer kommer tillbaka till skolan.

Vill man få ekonomiska förändringar till stånd får man gå till politiker i stället för lärare. Vi lärare gör så gott vi kan med de medel som finns inom skolan i dag. Vi försöker göra skolan till en så trygg och lärorik plats som möjligt för era barn. Ofta helt utan raster för att era barn ska få välplanerade lektioner och en tillfredsställande tid på fritids.

Vi förstår att det för det mesta är oro för det egna barnet som gör att föräldrar väljer att gå till angrepp, men snälla ni, tänk er för hur ni förmedlar er oro. Kom ihåg att ni föräldrar har det yttersta ansvaret för hur barnet beter sig i skolan. Skolan kan inte ensam ta ansvar för det.

Föräldrar som är nöjda, sitt inte tysta! Låt skolan och framförallt andra föräldrar veta att ni är nöjda. Det skapas så lätt ett allmänt missnöje när ingen berättar om det som är positivt.

Är risken för ohälsa värd att ta för att man vill arbeta inom skolan kan man fråga sig? Många tycker inte det!

Det pratas mycket om den låga lönen, men jag tror att den otrygghet för den egna personen som råder inom skolan i dag är största boven till att inte många vill välja läraryrket i dag.

En fråga till föräldrar att fundera över: Gör jag allt jag kan för att stödja mina barns lärare och pedagoger?

Tankar från en lärare som har blivit utsatt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons