Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu står Sankt Ansgars hus tomt och mörkt

/

Annons

Byggnader som inte bebos eller används – och därmed kontinuerligt vårdas – far illa och orsakar förr eller senare stora reparationskostnader. I Gävle har vi ett praktexempel på detta: det gamla centralfängelset. Chefen för det som nu är ett nationellt fängelsemuseum, Katarina Kallings, berättar i ”Från Gästrikland 2017” om den icke åtgärdade vattenskadan i den då tömda byggnaden: Den orsakade fullständigt onödiga kostnader (för försummad vård med åtföljande hussvamp, mögel och annat elände) på totalt uppemot 50 miljoner…

Sankt Ansgars hus är annan byggnad som är en del av centrala Gävles identitet. Detta tidigare församlingshus står nu tomt sedan något eller några år. Scouterna, som sedan starten hållit till i källaren, var de sista som utnyttjade fastigheten.

Flera decennier efter Staffans hus på Brynäs, svenska kyrkans första församlingshus, tillkom Ansgars hus. Det ritades av dåvarande stadsarkitekten Gunnar Wetterling. ”Ansgars hus från 1930 är med sina associationer till svenskt 1600-tal ensamstående i Wetterlings arkitektur”, skrev arkitekturprofessorn Björn Linn i Gävle gilles medlemsblad Hembygd Gävle nr 24, i juni 2006. Wetterling (1891-1967) var modernist och tjugotalsklassiker, men just i detta fall hade han en äldre byggnad på samma plats, granne med Heliga trefaldighetskyrkan, som förebild. Det var stadens trivialskola, ungefär motsvarande realskola, en träbyggnad från 1671 som 1838 revs och i mindre skala uppfördes som bondgård i Hemlingby – och står där än, mycket vacker. Länge därefter hette kvarteret Magistern.

Vasaskolans tidigare rektor Alf Uddholm och stadshistorikern Sten Hillman, båda engagerade i Gävle gille, har (var för sig) samlat allt vad man i dag vet om både den äldre och den nuvarande byggnaden. Materialet omfattar både texter och bilder.

Nu står Ansgars hus tomt och mörkt – och i behov av en genomgripande invändig modernisering. Staffans församlingshem från 1896 är sålt. Kyrkans kassa kan tänkas vara decimerad efter rusten av Staffans kyrkas fasad. Är det kanske dags att sälja Ansgars hus och låta det få en annan funktion, hellre än att låta det stå oanvänt och invänta förfallet? Det är ett hus värt att vårda, ett viktigt inslag i stadsmiljön. 

Barbro Sollbe

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons