Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ointressant som turistmål

Annons

Läser insändaren i GD av ”Resande man” där Gamla Gefle jämförs med Gamla Linköping. Barbro Solbe har reagerat och jag håller med henne, Gamla Gefle är inget nöjesfält för det är en stadsdel i stort sett enbart för invånarna själva. Men man kan i alla fall promenera där och tänka sig hur det var när det var Gefles fattigkvarter.

Men det Barbro Solbe inte förstår är den besvikelse som ”Resande Man” och andra besökare känner när de lockats dit av Visit Gävle (http://www2.visitgavle.se/sv/se-gora/a811732/gamla-gefle/detaljer) där man skriver:

”Här finns kullerstensgator med mönster delvis från medeltiden. Husen är från 1700-talet och många av stadens konstnärer bor här. Snus-Majas tomt vid Övre Bergsgatan är en bra startpunkt om du vill vandra i Gamla Gefle. Under maj månad är det "Söder-söndag" och då håller Auktionshallen auktion på Snus-Majas tomt. Strax intill ligger vandrarhemmet, Majas Kaffestuga och restaurang Söderhielmska Gården.

Andra vandringsmål är Johnny Mattssons hus från 1600-talet med verkstad och minnesrum, samt Joe Hill-gården.”

Resande man har rätt i att Gamla Gefle inte är mycket att visa upp, det är mycket trevligare att uppleva gamla träkåkar i till exempel Hudiksvall, Västerås eller Norrtälje.

Sossarna sparade i och för sig kåkarna men det var mest välbeställda som flyttade in, till exempel Ture Edbom. En del gamla hus revs för att i stället ge plats för schabrak som inte hör hemma där, byggnadsnämnden har godkänt tillbyggnader som är helt artfrämmande och så vidare.

Och hur många konstnärer bor där i dag egentligen?

Håller med Resande Man, Gamla Gefle är ointressant som turistmål – särskilt som det finns betydligt finare och bättre bevarade exempel på stadsdelar med gamla hus på andra ställen.

Torbjörn Edlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons