Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömvallen är Gävles chans

/
  • Visst ska läktaren vara kvar men det måste vara möjligt att förändra användningen och ändå bevara den genuina karaktären, skriver Jan Hernell.

Annons

I tisdags diskuterades Strömvallen på inbjudan av Gästriklands fotbollsförbund. Samtidigt finslipar de politiska partierna sina argument inför beslut om Strömvallens framtid.

Det handlar om tre frågor. Den första är en fotbollsfråga, den andra en kulturmiljöfråga och den tredje är Gävles framtid.

Föreningarna berättar hur viktig fotbollen är för ungdomar och för samhället i stort. Behovet av platser för spontan och organiserad fotboll måste tillgodoses. Idrotten ger ungdomarna en meningsfull fritid.

I tisdags var de flesta överens om att Strömvallen tills vidare ska användas för fotboll. Men det krävs också en bättre planering för idrotten när nya stadsdelar byggs och Gävles befolkning växer.

Kring fråga två, den gamla läktaren, är de flesta överens om att den ska bevaras men hur ska den användas? Visst ska läktaren vara kvar men det måste vara möjligt att förändra användningen och ändå bevara den genuina karaktären.

Den tredje frågan handlar om Gävles framtid med tanke på planerna att bygga bostäder på Strömvallen. Detta är ett kortsiktigt förslag som kommer att gagna ett fåtal människor.

Området kring Gavleån är unikt och är en viktig del av stadens identitet. Vi måste skapa en vision om det fantastiska Gävle som gör att invånare och besökare blir imponerade och vill vara Gävlebor.

Den nya badplatsen på norra sidan av ån är jättebra. Men i dag är stora delar av ån igenvuxen, delar av åns stränder oåtkomliga på grund av staket, buskar och sly. På de ställen där man kan gå längs ån är det en fantastisk miljö redan i dag. Men hela området kring Gavleån inklusive hela Boulognerskogens stränder, från Högskolan till Konserthuset, måste bindas samman.

I min vision fylls området med massor av aktiviteter som spontan idrott i mindre skala, kajakuthyrning, skridskoåkning på en damm på vintern, radiostyrda båtar, fiske och så vidare. En del finns i dag, men det kan bli mycket mera.

Strömvallen kan vara en ingång till denna stadspark. Fotbollsplanen kan fyllas av en vacker trädgård med utsikt mot andra sidan, ett rosarium, växthus, trädgårdscafé med mera.

Ytterligare en bro stärker helheten. Läktaren kan bli restaurang, konstgalleri, orangeri, butik för trädgård med mera. Gavleåns stränder och grönområden blir vår motsvarighet till Londons Hyde Park, New Yorks Central Park, Göteborgs Slottskogen och så vidare.

Gävles politiker, ni måste tänka lite friare och lite större. Låt Gavleåns stränder och grönområden bli ett livaktigt aktivitetsområde för alla Gävlebor. Bygg inte bostäder på Strömvallen!

Jan Hernell

medlem i GIF och kommuninvånare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons