Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack för att du lyfter debatten!

/
  • Kristina Lundström är glad över att debatten lyfts.

Annons

Tack "Idrottspappa" för att du lyfter debatten! Som förälder är man sårbar och många gånger saknas vettiga forum för diskussion. Medierna tenderar att fokusera på "hockeymamma" och "domarhets" men diskussionen är, precis som du skriver, mer komplex än så.

Sanningen är att jag kan mycket lite om ishockey men en hel del om gruppsykologi och barns utveckling. Om man läser min insändare så förstår man att jag var upprörd efter att ha sett vuxna ledare coacha sina spelare till att systematiskt använda sig av armbågar i ansiktet, tackla icke puckförande spelare och så vidare.

Dessa ledare visad tydligt att de godkände (kanske till och med uppskattar?) den typen av spel. Ibland är domaren ung men vid denna match verkade domaren ha både ålder och kunskap inne för att fastställa rätt domslut. Trots detta vågade denne inte blåsa av.

Sorgligt nog reagerade jag primitivt men skämdes efteråt. Ännu sorgligare är att jag tror att de berörda ledarna fortsätter coacha sitt lag på precis samma sätt i nästa match. Jag tror även att det finns en hel del andra som har anammat denna ledarstil.

Ledarna tror säkert att de coachar fram nästa TV-puckstjärna medan jag tror att de förstör möjligheten att bredda utvecklingen inom sporten. Att tidningen sedan väljer att publicera stor bild på mig och vinkla debatten till att enbart handla om "domarhets" visar verkligen hur svårt det är att diskutera denna fråga.

Alla de fina utbildningsdokument som finns gällande respekt för motståndaren, respekt för spelet osv tenderar att bara bli just "fina dokument". Tilläggas kan att jag inte alls är emot toppning inom sporten, bara förutsättningar klart och tydligt deklareras när jag väljer att sätta mitt barn i en klubb.

Nu har jag haft turen att hamna i ett lag/klubb där ledarstilen överensstämmer med mina värderingar. Både respekt för spelet och toppning hanteras, enligt min amatörmässiga bedömning, för det mesta utmärkt. Efter att ha sett ett antal matcher, under ett antal år, så har jag förstått att mitt barn lika gärna hade kunnat få uppleva det motsatta.

Jag är inte alls säker på att jag då haft modet att ifrågasätta de andra vuxnas agerande.

Vill man läsa mer om hur det står till med Sveriges ungdomsishockey kan man bl a kan läsa om Filip Haara från Skelleftes J 18-lag och hans resa inom hockeyn. Hans pappa har även bra tips på hur man som ledare kan motverka farligheter och fulheter i tidig ålder.

Vänliga hälsningar

Kristina Lundström

och till alla som undrat: Jag hejar på Hille/Åbyggeby IK och beter mig oftast "vuxet"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons