Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var finns israelerna?

Annons

I massmedierna har det på senaste tiden varit mängder av analyser och reportage om Israel och judarnas bombardemang av palestinier.

Vad man än tycker om detta, så måste det väl vara fel att skylla vad som händer i mellanöstern på judarna!

Det är ju israeler och Hamas som just nu begår krigsbrott!

Skillnaden mellan ”Israel” och ”jude” är väl ungefär densamma som mellan ”svensk” och ”kristen”, eller ”italienare” och ”katolik”, eller ”indier” och ”hindu” och så vidare.

Vi talar väl aldrig om svensk politik som att ”de kristna deltar i Afganistanstyrkorna”, eller om Indien att ”hinduerna tar över alltmer arbeten inom teknikyrken”, eller om Italien som att ”katolikerna kan inte behålla en regering mer än några månader” och så vidare.

Man talar om Israel som att medborgarna i Israel kallas judar. Och att det är staten Israel som begår brotten, men det är lätt att skylla på judarna.

När det är staten Israel som begår brotten och det är lätt att skylla på israelerna i allmänhet. Talar man om israeliska medborgare i allmänhet som judar, i stället för israeler, håller man moraliskt sett världens alla judar ansvariga. Skyller man på israelerna så är det staten Israel och medborgare i Israel som hålls ansvariga! Judar utanför Israel hålls då utanför! För det kanske inte ens är så att varenda soldat är jude, även om det sannolikt alla är israeliska medborgare och därmed israeler?

Betydelsen av att skilja mellan israeler och judar, är att det tydligt skulle avlasta judar som religiös grupp i övriga världen ansvaret för vad som händer i Mellanöstern.

Staten Israel, israelerna, Hamas och övriga parter i konflikten är dom som har det fulla ansvaret!

Rätt ska vara rätt!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons