Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför luktar det illa i entrén?

/

Annons

Med tanke på smittspridning: Varför luktar det kloak i stora entrén till Gävle sjukhus? Hur kan sjukvårdsklädd personal vistas ute i de allmänna utrymmena, till exempel i restaurangen, och använda de gemensamma toaletterna som allmänheten i övrigt använder? Allmänheten vars sjukdomar (diarréer, förkylningar) kan vara sprida ett flertal virus och bakterier.

Vill ha svar av ansvarig

Svar direkt:

Hej,

Tack för dina synpunkter. Precis som du nämner har vi för närvarande ett luktproblem vid huvudentrén samt vid personalbutiken, och vi arbetar intensivt för att lösa problemet.

Vad gäller hälso- och sjukvårdspersonalens arbetskläder finns tydliga kläd- och hygienregler för att förhindra smittspridning och begränsa risken för vårdrelaterade infektioner. Hygienreglerna innebär bland annat att arbetskläderna ska bytas dagligen, eller vid behov oftare. Personalen ska inte bära armbandsur eller smycken, och alltid desinfektera händerna med ett alkoholbaserat handdesinfektionsmedel omedelbart före och efter varje direktkontakt med en patient.

För att skydda arbetskläderna används ett engångsförkläde av plast om det finns en risk för att arbetskläderna kommer i kontakt med kroppsvätskor eller annat biologiskt material. Exempel på sådana tillfällen är bäddning av sängar, personlig omvårdnad och behandlingar.

Plastförklädet är patientbundet och slängs direkt efter användning. Även skyddshandskar för engångsbruk ska användas vid kontakt med, eller risk för kontakt med, kroppsvätskor eller annat biologiskt material.

Vid toalettbesök gäller samma sak, kläderna ska alltid skyddas och händer och underarmar ska rengöras och desinfekteras. Arbetskläder, förutom operationskläder, får användas i personalmatsal men ska bytas om de blir smutsiga.

Om någonting är oklart, tveka inte att genom växeln ta kontakt med mig så besvarar jag gärna dina frågor.

Med vänliga hälsningar

Kjell Norman

hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons