Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill inte ta bort klimatvården

Annons

En förebyggande hälso- och sjukvård är inte bara viktigt för enskilda patienter utan också viktigt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Klimatvården är en del i detta och syftar till en aktiv rehabilitering i ett varmt klimat med stabilt barometertryck, låg luftfuktighet och många soltimmar. För människor med livslånga sjukdomar till exempel reumatism, ger det varma klimatet i kombination med en aktiv rehabilitering positiva effekter såsom förbättrad aktivitetsförmåga, ökat välbefinnande och minskad värk.

Landstinget Gävleborg har länge erbjudit denna behandlingsform, den budget som den politiska majoriteten (Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet) har röstat igenom i fullmäktige innebär dock ett borttagande av denna möjlighet. Utifrån din beskrivning så är det mycket oroväckande att det inte har förts någon dialog med patientföreningar och ansvariga i verksamheten.

I det budgetförslag som vi moderater arbetade fram tillsammans med Folkpartiet, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet så betonar vi vikten av att arbeta aktivt med en förebyggande hälso- och sjukvård.

Hälsofrämjande insatser och rehabilitering är viktiga delar av landstingets verksamhet därför att det skapar förutsättningar för människor att kunna verka på arbetsmarknaden och klara av ett arbete. Därför innebar vårt förslag inget borttagande av klimatvården. Från den politiska majoriteten påstås det felaktigt att denna behandling inte har någon medicinsk effekt, vilket också vi kan läsa i ett insändarsvar från Tommy Berger, S.

Frågar man de patienter som fått tillgång till denna behandling så får vi tydliga svar på att detta ger mycket positiva effekter. Det finns också forskning som bekräftar effekt upp till ett halvår efter behandling (se bland annat Utvärdering av utlandsrehabilitering – Ingiäld Hafström, professor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset).

Vem som styr Landstinget Gävleborg påverkar vilken sjukvård som erbjuds, vi moderater tillsammans med partierna inom Samverkan för Gävleborg företräder en sjukvårdspolitik där patienten alltid sätts i centrum. Om tio månader är det val, din röst gör skillnad.

Patrik Stenvard, M

oppositionslandstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons