Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst kan kvinnor spela rock

Anna Siekas skriver att anledningen till att kvinnliga musiker är en minoritet på Getaway Rockfestival är att arrangörerna inte tar sitt ansvar i skapandet av en jämställd scen.

Annons

Det finns många hål i denna tes. Det mest betydande är kanske att kvinnor tyvärr är en minoritet inom rockvärlden. Oenigt med det Siekas verkar tro handlar det inte om att kvinnor trycks ut och inte får en chans att spela rock, utan att de själva väljer att inte göra det. Detta är förstås beklagligt och jag skulle gärna se fler tjejer på rockscenen, men färre tjejer än killar vill stå där. Borde vi tvinga dem?
Att föra det resonemanget som Siekas gör är att göra alltsammans till en könsfråga, vilket det inte är. Vad arrangörerna beträffar gör de precis det som varje arrangör borde göra, nämligen att boka in de band som publiken vill se. Det spelar ingen roll vilket kön musikerna har, det är de banden som har störst fanskara och som är duktigast som blir bokade.
Arrangörerna är inte intresserade av något annat, alla måste armbågas om plats på scenen, män som kvinnor. Sedan råkar det dessvärre vara så att de flesta inom rockvärlden är män, lyssnare såsom musiker. Så resultatet att det är flest män på Getaways scener är kanske inte så konstigt trots allt. Låt oss vända på steken; är det i stället jämställt att kvinnor ska få förtur till att bli bokade just eftersom de är kvinnor? När man har det tankesättet, det är då man verkligen gör skillnad på könen och ser allt i termer av män och kvinnor i stället för individer. Det är sannerligen inte vad jämställdhet är, i alla fall inte för mig.
Till sist vill jag påpeka att det är lustigt att Siekas ger sig på rockvärlden av alla genrer. Rocken som måste vara den absolut störst spridda, mest accepterande genren inom musik med artister alltifrån Alice Cooper till Marilyn Manson och Avril Lavigne. Dags för Siekas att tänka om och dags för er tjejer att ta upp gitarren och spela rock!
Andreas

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons