Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen befrias Gävle från Norrland!

/
  • En som utrett Gästriklands historiska samhörighet med Svealand och Mälardalen är Sandvikenförfattaren Gillis Andersson, i encyklopedin ”Gästrikland och järnet” (Sandvikens Tryckeri, 2000). Här i boken visar författaren bilden över Upplands lagsaga, där Gästrikland ingick ända fram till 1642.

Annons

Med Indelningskommitténs förslag till ny länsindelning som presenterades i onsdags kommer Gävle och Gästrikland äntligen hem. Till Svealand.

Det som föreslås är en regionbildning med Gävleborg, Dalarna, Örebro, Västmanland, Södermanland och Uppsala. Varken namn eller residensstad är klara, men det är omöjligt att namnge en sådan region med något där "Norrland" ingår, eftersom regionen nästan i helhet består av det som i dag är Svealand. Nu öppnas alltså äntligen chansen för att Gävle kan ses som en lika möjlig ort att lägga företag i och bo i och kunna pendla till den heta arbetsmarknaden i Stockholm och Uppsala.

Norrland fungerar som en mental barriär för människor som bor i tillväxtregionerna söderöver. Norrland är ett ord med negativ värdeladdning. Det förknippas med arbetslöshet, utflyttning, låg utbildningsnivå, kyla, mörker, glesbygd och nattåg. Det är självklart att det har varit skadligt för en stad som Gävle att ha den stämpeln.

Tids- och avståndsmässigt bor Gävle sedan länge inte i ett, allmänt uppfattat, avlägset Norrland. Med tåg tar det 1 timme och 24 minuter till, eller från, Stockholm. Det är lika lång tid som många har till jobbet inom Stockholm.

Såväl relevanta som irrelevanta fakta talar för att Gästrikland tillhör Svealand, inte Norrland. Klimatzoner. Geologi. Dialekter. Och inte minst historia.

Ursprungligen är Gästrikland en del av Uppland. Inlandet en provins i det uppländska ”folklandet” Tiundaland, gästrike­kusten en del av ”Roden”, alltså det som i dag är Roslagen. Om detta skriver Sandvikenförfattaren Gillis Andersson i sin bok ”Gästrikland och järnet” (Sandvikens Tryckeri, 2000), vilken rekommenderas att läsas av eventuellt kvarvarande gästrikska Norrlandskramare.

Hälsingland däremot, och uppåt, var liktydigt med Norrland, med diffus nordgräns gentemot lappmarkerna. Norr om Tönnebro gällde Hälsingelagen, medan Gästrikland lydde under Upplandslagen.

Att Hälsingland nu av bara farten kan komma med i Svealandsregionen gör ingen skada för Gävle och Gästrikland. Däremot kan det vara ett problem för hälsingarnas självbild. I Hälsingland definierar man sig som norrlänning. Det kan jag uttala mig tvärsäkert om eftersom jag är född och uppvuxen i Ljusdal.

Det finns dock en inflytelserik minoritet av hälsingar som för sitt liv inte vill norrut – politikerna. Hur de ska få sina uppdragsgivare, väljarna, att svälja att samsas med "sörlänningar" i samma region blir en utmaning. Fast det är förstås inte Gävles huvudvärk.

Regionindelningen är inte heller denna gång huggen i sten. Den är på det här stadiet ännu ett diskussionsunderlag. Nu ska indelningskommittén, varav Gävleborgs förra landshövding Barbro Holmberg utgör hälften, ut och ha samtal med landets lokalpolitiker. (Igen.)

Den nordliga region som föreslås utgöras av, helt logiskt, Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland skulle få totalt 880.000 invånare. Det är bara drygt hälften av Svealandsregionens 1,7 miljoner. Att överföra Hälsinglands 126 000 invånare till Norrland är den enda praktiska möjligheten att balansera upp siffrorna något.

Det är möjligt att den ansvarige ministern Ardalan Shekarabi kan frestas av detta. Hos Hälsinglands folk kan han få medhåll. Hos Hälsinglands folkvalda mothugg.

Ett skarpt förslag ska presenteras den 30 juni. Det är alltså egentligen för tidigt att ropa hej för Gävles del.

Det nya Alliansstyret i Gävle måste fortsatt ligga på och lobba gentemot civildepartementet, så att inget ljushuvud där får för sig att föra hela nuvarande Gävleborg norrut. Med det geniala argumentet att "Gävleborg ju tillhör Norrland".

Gävlepolitikerna måste börja utmönstra ordet Norrland i alla sammanhang. Alla.

Inger Källgren Sawela får införa böter på att säga att Gävle ligger i Norrland.

Mer läsning

Annons