Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apropå...

Annons

... Mikael Wiehe.

Jag tittade in på sajten expo.se, som granskar högerextremism, för att läsa om SDU-ordföranden Gustav Kasselstrands besök på den famösa WKR-balen i Wien i Österrike i helgen som var.

Detta är märkligt nog en händelse som medierna valt att tysta ner i år, nästan bara Sveriges Radio hade ett inslag om denna skandal.

Förra året representerades Sverigedemokraterna på högsta nivå, partisekreteraren Björn Söder och riksdagsledamoten Kent Ekeroth, på denna bal där Europas högerpopulistiska, högerextremistiska och fascistiska – samt i något fall snudd på nazistiska – partier deltar. (Det österrikiska värdpartiet FPÖ tangerar antisemitism.)

Men. Vad skådar mitt öga på Expo:s hemsida?

Jo, en annons för den kommunistiska trubaduren och Kubakramaren Mikael Wiehes senaste skiva.

Hans förra platta, ”Ta det tillbaka!”, dröp av hat. ”Vill du skära dem i bitar, drömmer du om huvuden som ligger i en korg, sätta upp en galge på Gustaf Adolfs torg” väser Wiehe på låten ”Har banken ta’tt din villa”, och syftar på bankdirektörer och borgare. Han slutar versen med ett instämmande ”samma sak med mig”.

På skivans titelspår eldar Wiehe på med textrader som går ut på att ”de tog vårt land, de tog våra jobb, nu ska vi ta landet tillbaka!”

Och plötsligt – så slår det mig att låten lika gärna skulle ha kunnat sjungas av högerextremister, utan att ändra ett enda ord!

Wiehe syftar på höginkomsttagare och högerpolitiker, men den som vill kan lika gärna välja att höra ”invandrare” och ”PK-maffian”.

Expos sponsor Mikael Wiehe kan utan vidare uppträda på nästa års WKR-bal.

David Nyström

Mer läsning

Annons