Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsrätten ingen mirakelkur

/
  • Dagens anställningsskydd framstår knappast som det stora hotet mot företagens möjligheter att utvecklas Men LAS är inte heller en självklar garant för trygghet. Foto: Johan Guns us/SCANPIX

Få frågor är så ideologiskt laddade som anställningsskyddet. För anhängarna av en förändrad arbetsrätt och slopade turordningsregler är reformerna nyckeln till fler företag och nya jobb.

Annons

För arbetsrättens försvarare har tal om förändringar i LAS länge varit symbolen för ökad otrygghet på arbetsmarknaden.

I en rapport från akademikerfacket Saco som presenterades på Dagens Nyheters debattsida i förrgår konstateras emellertid att debatten på många sätt är överdriven. Överlag verkar dagens anställningsskydd fungera väl. Anställningstidens betydelse vid uppsägningar har successivt minskat och arbetsgivarna kan, tvärtemot vad som ofta påstås, i stor utsträckning behålla nyckelmedarbetare vid personalneddragningar.

Arbetsgivare och fack tycks med andra ord klara av att inom ramen för dagens lagstiftning hitta lösningar som både ger företagen förutsättningar att utvecklas och tar vara de anställdas intressen.

Därmed inte sagt att regelverket skulle vara oproblematiskt för alla arbetsgivare. Saco konstaterar exempelvis att mindre företag ibland saknar tid att sätta sig in i den flexibilitet som finns inbyggd i dagens regelverk, vilket även avspeglas i studier där framförallt mindre företag ser arbetsrätten som ett problem.

I debatten menar många att dagens anställningsskydd är ett hinder för ungas inträde på arbetsmarknaden, och på så sätt bidrar till den höga ungdomsarbetslösheten. Det handlar dels om att reglerna skyddar de som redan är inne på arbetsmarknaden, dels om att reglerna antas leda till att arbetsgivare drar sig för att anställa personer med begränsad erfarenhet. Vad dessa argument bortser från är att Sverige har mycket generösa regler vad gäller prov- och visstidsanställningar, vilket skapar andra vägar in på arbetsmarknaden, exempelvis för unga. Det är med andra ord tveksamt om avskaffade turordningsregler skulle vara en mirakelmedicin för fler jobb.

Dagens anställningsskydd framstår knappast som det stora hotet mot företagens möjligheter att utvecklas Men LAS är inte heller en självklar garant för trygghet.

Det stora problemet med dagens anställningsskydd, vilket också understryks av Saco, är att det ger människor en falsk känsla av trygghet. Många tror att de sitter säkert när arbetsgivaren drar ner, enbart för att de jobbat länge. Men så är sällan fallet. Denna falska trygghet riskerar också att gå ut över rörligheten på arbetsmarknaden, när en del kanske låter bli att byta jobb av rädsla för att hamna sist på turordningslistan.

Det finns all anledning för både partier, arbetsgivare och fack att lägga symbolpolitiken åt sidan och i stället diskutera åtgärder som kan ge fler jobb och verklig trygghet i en snabbrörlig ekonomi, som exempelvis fungerande socialförsäkringar och bättre arbetsförmedling.

Svend Dahl

Mer läsning

Annons