Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arrogansens ansikte

/

Annons

Nu kommer det rapporter om att oljeläckaget i Mexikanska golfen kan vara större än man hittills befarat, upp till 100 000 fat per dag. Miljökatastrofen är monumental för såväl djur- och naturlivet i området som för de människor som bor och arbetar där.

Den svenske styrelseordföranden Carl-Henric Svanberg har tidigare visat upp en frapperande arrogans kring frågan med sin obenägenhet att svara på frågor och när han väl gjort det på svengelska trampat djupt i klaveret.

Nu visar det sig att BP fortsätter att göra PR-mässigt katastrofala insatser.

Under helgen valde BP:s vd Tony Hayward att delta i en kappsegling runt Isle of Wight i södra England tillsammans med sin son mitt under krisen med oljeläckan. Nyligen fick vd:n kritik för sitt uttalande ”jag vill ha mitt liv tillbaka” och gliringarna under helgen för hans beslut att delta i en kappsegling återkopplades självklart till det uttalandet. Vita huset kallade Tony Haywards yacht-tripp för ”en av en lång rad PR-blundrar och misstag” av BP-vd:n. ”För att citera Tony Hayward så har han fått sitt liv tillbaka”, sa till exempel Rahm Emanuel, stabschef vid Vita huset.

För den väluppfostrade ”vanliga” personen (”small people”, enligt BP-definition?) är det rätt självklart att om någon i familjen just mist jobbet håller inte brorsan fest under uppmärksammade former för att fira sin egen framgång. Men i BP:s parallella universum finns inga sådana regler. Där tycker vd:n att det är i sin ordning att under uppmärksammade former styra skutan ut till havs (ett av BP obesudlat sådant) samtidigt som de av havet så beroende invånarna vid Mexikanska gulfen bokstavligen kämpar för sina liv och sin framtid.

I samma universum rör sig styrelseordföranden som tycker att det är okej att spela Greta Garbo för att, när han väl dyker upp, genomföra ett spektakel framför kamerorna som förolämpar ett helt folk. Det tog bara några få minuter för Svanberg att utplåna varenda ett av de få pluspoäng BP samlade genom att reservera 20 miljarder dollar i en fond som ska användas till skadestånd och miljösanering efter oljekatastrofen. Svanbergs uttalande är nu odödligt, men inte för att han på ett konkret sätt visade de drabbade av oljekatastrofen, omvärlden och även sina egna aktieägare att bolaget kan handskas på rätt sätt med katastrofen. Istället svepte hans illa valda ord över världen via internet och Svanberg-citat finns snart på en t-shirt nära dig.

Liksom mängder av bolag gjort förr, sänks BP av dess företrädare – medlemmar av det arroganta finansvärldsfrälse som tycks befinna sig på en planet långt, långt ifrån den alla andra bor på.

Mer läsning

Annons