Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att släppa på prestigen svider – men i ambulansfrågan är det nödvändigt

Annons

Hittills har den politiska majoriteten i Region Gävleborg förhållit sig kallsinnig till protesterna från ambulansen.

Häromdagen berättade dock regionrådet Eva Lindberg, S, att de ämnade hålla ett möte med ambulansledningen för att diskutera ambulansfrågan.

Läs mer: Krismöte om ambulansen – politikerna oroade över alla uppsägningar

Detta väckte vissa förhoppningar om att majoritetspolitikerna faktiskt börjat vackla och fundera på att riva upp det kontroversiella förslaget.

Men den politiska ledningen klarade uppenbarligen inte av att släppa på prestigen.

Regionens tanke var att kunna spara 4,5 miljoner kronor på att införa jour, det vill säga istället för betald arbetstid på natten ge jourersättning.

Protester möttes av arrogans från ledningen medan majoritetspolitikerna höll tyst.

Men efter månader av förtvivlade protester från de anställda inom ambulansen, fackligt raseri, ett 30-tal uppsägningar och en på grund av hot avhoppad ambulanschef senare, har den politiska ledningen vaknat. S, C, Mp och V kallade därför häromdagen ambulansledningen till möte för att få klarhet i vad som händer och hur situationen ska lösas.

Även om man nu uttrycker en plötslig sympati för amulanspersonalens situation och ödmjukhet inför dessas åsikter om sina nya arbetsvillkor, får man anta att det som främst gett politikerna skrämselhicka är det faktum att så många sagt upp sig från ambulansen.…

Det är inte helt ovanligt att det blir en del uppsägningar när arbetsvillkor ändras fundamentalt.

Men i det här fallet kan man inte tala om något annat än massflykt.

Hittills har omkring 30 personer sagt upp sig från ambulansen. I Sandviken och Hofors har nästan halva personalstyrkan sagt upp sig. Ett antal anställningar har gjorts sedan dess men det väntar stora problem med bemanningen.

Nyligen avslöjades att Region Gävleborg kommer att behöva hyrsjuksköterskor för att täcka upp 22 000 arbetstimmar eller 2750 arbetsdagar i år.

Läs mer: Regionen upphandlar om nya hyrsjuksköterskor till ambulansen - 22 000 arbetstimmar ska täckas

Det är förstås 22 000 skäl för regionens ledning att reagera. I synnerhet i en region där kostnaderna för inhyrd personal skenat de senaste åren. Allt på grund av regionens oförmåga att rekrytera personal eller att behålla den.

Tanken har varit att tillsammans med facket följa upp den nya jourmodellen av ett knappt halvår. Men hur kommer ambulansverksamheten i Gävleborg att se ut då?

Men trots att det ett tag lät som om ledningen öppnade för att riva upp förslaget stod det klart efter tisdagens möte att så inte blir fallet.

Det var synd. Det svider för politiker att släppa på prestigen, men ibland är det nödvändigt.

Mer läsning

Annons