Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: Att inte fokusera på den växande otryggheten i samhället vore galet

Politikerna kommer att tala sig hesa om otrygghet under valåret, det skriver ledarsidans Bawar Ismail om onsdagens partiledardebatt i riksdagen.

Annons
Statsminister Stefan Löfven (S) och Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin under onsdagens partiledardebatt. Bild: Claudio Bresciani/TT

Valåret 2018 är igång. På onsdagen gick årets första partiledardebatt av stapeln i Sveriges riksdag. Och, precis som alla andra ledarskribenter, statsvetare och politiska kommentatorer tidigare förutspått: den viktigaste valfrågan lär handla om den växande otryggheten i samhället.

Såväl statsminister Stefan Löfven (S) som moderatledaren Ulf Kristersson (M) och SD-ledaren Jimmie Åkesson (SD) talade om hotet från den organiserade brottsligheten.

Och att fokusera på annat vore ju galet. Handgranater dödar oskyldiga, hederliga medborgare. Polisen är inte längre fredad mot attacker från kriminella gäng. Antalet dödliga skjutningar ökar i vårt land. Och på tisdagen publicerade Brottsförebyggande rådet (Brå) en sammanställning av resultaten i Nationella trygghetsundersökningen (NTU). Den som önskar sig positiva siffror får nog söka sig till ett parallellt universum. Det framkommer av resultatet att omkring en tredjedel av befolkningen (29 procent) oroas av brott i samhället. Och oron skiljer sig stort mellan män och kvinnor. På frågan om man vågar gå ut sent på kvällen i sitt bostadsområde svarar 30 procent av kvinnorna att de känner sig ganska eller mycket otrygga. Bland männen är det bara nio procent som uppger att de känner sig otrygga.

Inte konstigt att valåret lär präglas av frågor om otrygghet.

Statsministern lovade att attackera de kriminellas ekonomiska resurser och därmed vända på denna "fruktansvärda utveckling". Kristersson slängde ur sig krav på hårdare straff, framför allt för de som hotar vårdpersonal på sjukhus. Och Åkesson förklarade krig mot den organiserade brottsligheten.

För de väljare som efterlyser optimism och framtidstro var nog större delen av partiledardebatten en besvikelse. Och det var dessa väljare som Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin försökte nå ut till. I sitt inledande tal varnade Lövin för alarmism och svartmålning. De samhällsproblem vi står inför kan lösas, och då behövs förslag på förändring, löd MP-ledarens budskap. Ja, det är väl självklart. Bara några minuter tidigare hade just Moderaternas partiledare lagt fram ett antal politiska förslag för att vända på den negativa utvecklingen i samhället.

Med onsdagens partiledardebatt har kampen om Rosenbad börjat. De kommande åtta månaderna lär politikerna tala sig hesa om hur otryggheten ska motverkas. Och det är faktiskt välkommet.

För ingen i Sverige, oavsett kvinna eller man, ska känna sig otrygg när de går hem på kvällen.

Mer läsning

Annons