Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: Mänskligheten har inga gränser

Det privata rymdföretaget SpaceX har lyckats med ännu en fantastisk bedrift. Ledarsidans Bawar Ismail om de stora framstegen i rymdbranschen.

Annons
SpaceX driver på en ny rymdrace. Falcon Heavy var en lyckad uppskjutning. Bild: AP Photo/John Raoux

Det är lätt att känna sig förtvivlad när man följer samhällsdebatten. Kriminella gäng och skjutningar. Terrordåd och extremister. Krig och elände. Kris hit till kris dit. Men världen står inte bara i brand. Bortom de kritiska samhällsproblemen och de allvarliga säkerhetshoten gör mänskligheten enorma framsteg. Ibland är det nyttigt att påminna sig om detta.

På tisdagen avfyrade det privata rymdbolaget SpaceX raketen Falcon Heavy – den kraftfullaste rymdraketen världen ännu skådat. Inte nog med det, raketen skickades mot rymden med hjälp av tre återanvändningsbara stödraketer. Ombord på Falcon Heavy finns en sprillans ny Tesla. Och i förarsätet sitter testdockan "Starman".

Uppdraget fick klart godkänt. Två av de tre stödraketerna lyckades landa på marken igen. Superraketen Falcon Heavy tog sig ut i rymden. "Starman" glider runt i rymden med sin körbärsröda Tesla. Grundaren av SpaceX och ägaren till elbilstillverkaren Tesla, Elon Musk, var mer än nöjd. Det var ju trots allt en 50/50 chans att hela operationen skulle lyckas, enligt Musk.

Läs mer: Ledarsidan framtidsspanar: Om 50 år kanske vi lever på Mars?

SpaceX har länge arbetat kring konceptet att återanvända raketer. Det är centralt om man vill få ner kostnaderna för rymdresor som kostar hiskeliga summor. Veckans uppskjutning är ett stort framsteg på rymdfartsområdet. Det är förvisso inte första gången SpaceX lyckats återanvända en raket, men den här gången handlade det om en betydligt större uppskjutning. Det är en fantastisk bedrift. Inte bara för Elon Musk och SpaceX som kommersiell rymdaktör. Utan det är en enorm bedrift som berör hela mänskligheten. De framsteg som nu görs i rymdbranschen är otroligt inspirerande. Det påminner oss om att mänskligheten ännu inte har nått några gränser. Det finns fortfarande nya områden att utforska och erövra.

Men utvecklingen drivs inte bara på av SpaceX. Det investeras även i teknik för att en dag kunna utvinna mineraler och vatten på månen - och på asteroider. USA:s rymdforskningsmyndighet NASA försöker nu klura ut hur man ska utvinna material på asteroiden Bennu. Och år 2015 beslutade dåvarande president Barack Obama att amerikanska medborgare har rätten att äga asteroidresurser – vilket öppnat upp nya möjligheter för privata rymdbolag.

I dag en återanvändningsbar raket. I morgon en bas på månen. Eller Mars. Rymden väntar där ute. Och är det inte vår generation så är det nästa eller näst-nästa generation som tar sig ut dit. På riktigt.

Läs även: Bawar Ismail: Nu ska Sverige äntligen göra sig redo för rymden

Mer läsning

Annons