Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: SD är bara ute efter att skapa politiskt kaos i Gävle

Ledarsidans Bawar Ismail om att de rödgrönas budget röstades igenom i Gävle kommunfullmäktige.

Annons

SD i Gävle har fällt ännu en budget.

I förra veckan meddelade Sverigedemokraterna i Gävle att de kan tänka sig att fälla Alliansens budget. SD har nämligen tröttnat på att de saknar något inflytande över Gävlepolitiken – ja, förutom att de kan ställa till med politiskt kaos med sin vågmästarroll – och ställde därför på fredagen tre krav till Alliansen.

Så agerar bara ett parti som tror sig ha rätten att sitta ner vid förhandlingsbordet. Men någon sådan rättighet har inte SD.

Läs mer: Rödgröna budgeten vinner – alliansstyret kan fällas

SD:s oppositionsråd Richard Carlsson och riksdagsledamoten Roger Hedlund (SD) presenterade häromveckan tre tilläggsyrkanden till Alliansens budget. Det handlar om att utreda flyktinginvandringens kostnader för Gävle kommun, upprätta kameraövervakning i särskilt utsatta brottsområden samt att äldre med hemtjänst inte ska behöva vänta länge mellan nattmål och frukost.

Tre förslag som Alliansen aldrig skulle köpa. För vem vill krypa för ett parti som SD?

På måndagen sammanträdde kommunfullmäktige för att debattera och besluta om Gävle kommuns budget för 2018. Spänningen var olidlig, som en KF-ledamot uttryckte det.

Kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande, Inger Källgren Sawela (M), inledde måndagens debatt med att erkänna att hon kände sig nervös. Och det är ju förståeligt med tanke på omständigheterna. När ett parti som SD gjort det till sin sak att skapa politiskt kaos är det inte en lätt uppgift att styra Gävle kommun.

Titta: BAWAR ISMAIL: "De här förslagen kommer aldrig gå igenom"

Först fällde SD de rödgrönas budget 2015. Nu hotade SD med att fälla Alliansens budget.

Och vid tretiden på måndag eftermiddag kom beslutet. Alliansens budget röstades ned. De rödgrönas skuggbudget vann. SD lade ner sina röster och bidrog därför för andra gången under den här mandatperioden till att fälla en styrande kommunlednings budget. Så agerar bara ett parti som inte vill veta något av politiskt ansvar.

Det var förvisso kanske inte ett oväntat beslut. Flera företrädare för Alliansen klev upp i talarstolen och meddelade att de inte skulle böja sig för SD:s krav.

Men det är tråkigt för Gävleborna att ett parti som SD återkommande gånger bidrar till ett instabilt politiskt styre i Gävle. Särskilt i dessa tider när staden växer och nya utmaningar står runt hörnet.

Men måndagens beslut kanske får de övriga partierna i kommunfullmäktige att inse att det behövs mer blocköverskridande samarbete för att stoppa SD från att skapa politiskt kaos. Särskilt Alliansen och Socialdemokraterna kan förhoppningsvis hitta gemensam mark.

Gävleborna förtjänar ett stabilt politiskt styre.

Läs mer: Karin Bergkvist: Rösta på våra tilläggsyrkanden, annars...

Läs även: Ledare: Ge Richard Carlsson (SD) nobben, moderater

Mer läsning

Annons